Ameeriklaste hävinenud päästekopter.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
24. aprill 2021, 07:15

MINEVIKUHETK | 24. aprill: ameeriklaste päästeoperatsioon Iraanis lõppes fiaskoga (8)

24. aprillil 1980. aastal toimus Teheranis 52 USA pantvangi päästmiseks mõeldud sõjaline operatsioon, mis täielikult ebaõnnestus. Ühtegi pantvangi koju toimetada ei suudetud ning lisaks hukkus veel kaheksa kaitseväelasest päästjat.

Pantvangikriis algas 4. novembril 1979. aastal. Teherani tudengid olid maruvihased, et USA valitsus lubas kukutatud Iraani šahhil lääneriiki ravile sõita. Tudengid vallutasid Teheranis asuva USA saatkonna ning võtsid sealsed asukad pantvangi. Olukorra juhtimise võttis üle ajatolla Khomeini – Iraani poliitiline ja religioosne liider. Ta lubas vabastada kõik mitteameeriklastest pantvangid ning kõik naised ja alaealised. Saatkonda jäi järgnevaks 14 kuuks vangi 52 ameeriklast.

USA president Jimmy Carter ei suutnud diplomaatilisel teel kriisi lahendada. 1980. aasta aprillis toimunud pantvangide päästmiskatse ehk Operatsioon Kotkaküünis (Eagle Claw) lõppes katastroofiga. Sõjalise operatsiooni käigus esinesid rikked kolmel helikopteril kaheksast, mis halvas õhurünnakuga seotud plaanid. Missioon otsustati Iraani peatuspunktis katkestada. Taandudes põrkas üks kopteritest kokku ühega kuuest C-130 transpordilennukist, mistõttu hukkus kaheksa sõdurit ja vigastada sai veel viis ameeriklast. Järgmisel päeval andis Jimmy Carter pressikonverentsi, kus võttis kogu fiasko eest vastutuse enda peale. Alandavaks osutunud päästeoperatsioon oli ka üheks põhjuseks, miks Carter järgmistel presidendivalimistel põrus.

Pantvange ei vabastatud veel järgmised 270 päeva. Presidendiks valitud Ronald Reagan alustas Alžeeria vahendajate abil Iraaniga edukaid läbirääkimisi. USA vabastas 1981. aasta 20. jaanuaril ligi 8 miljardi dollari väärtuses külmutatud Iraani varasid. Iraan vabastas seejärel kinnipeetavad – pantvangikriis kestis kokku 444 päeva.