Foto: Daisy Lappard
Eesti
11. aprill 2020, 01:00

Voldemar Kuslapi kalmukolumn | Kodukoht tänab ja mäletab

Bariton Voldemar Kuslap käib sageli kalmistutel kultuurilooliste huvide ja mõtetega. Tema meelest on meil kõrgel tasemel kalmistukultuur ning rahulad on üldiselt heas korras. Igas Eesti Ajaloo numbris viib ta lugejad jalutuskäigule ühte surnuaeda.

Kenasti hooldatud Põltsamaa kalmistul puhkab palju kultuuri- ja vaimuinimesi, kelle tuntus ei piirdu pelgalt kodukandiga. Mitmeid neist teatakse ja mäletatakse ka kaugemal.

Kalju Teras

Põltsamaa keskkooli kauaaegne direktor Kalju Teras rajas Põltsamaale uue koolihoonete kompleksi ja praeguse ühisgümnaasiumi maja.

Kalju Teras Foto: Peeter Langovits

Tema algatusel loodi kooli mitu orkestrit, tantsurühmad, kunsti- ja käsitööringid. Eesti looduskaitse seltsi tegevliikmena juhtis Teras ka kooli looduskaitsealast tegevust. Mehe nime tähendused ühtisid tema raudse iseloomuga.

NSV Liidu rahvaõpetaja aunimetuse pälvinud mehe haual seisab graniidist kalmutähis.

Herbert Kuurme

Legendaarset vaimulikku Herbert Kuurmet mäletatakse tänini kui äärmiselt eetilist, omakasupüüdmatut ja väga laialdaste kultuuriteadmistega usumeest.

Herbert Kuurme Foto: Peeter Langovits
Herbert Kuurme Foto: Eesti Rahva Muuseum

Valga, Helme, Pilistvere, Kursi ja Põltsamaa kogudusi teeninud Kuurme oli ka Viljandi praostkonna praost ning konsistooriumi assessor. Tema eestvedamisel taastati nõukogude ajal Põltsamaa Nikolause kirik.

Kohaliku suurmehe kalmu tähistab suursugune, aga samas lihtne hauakivi.

Jaan Roos

Vaimulik ja koolmeister Jaan Roos teenis suurt tuntust bibliofiilina, kes kogus innukalt meie vanemat trükisõna – 1930. aastate lõpuks oli ta Eesti suurima eraraamatukogu omanik.

Jaan Roos Foto: Peeter Langovits

Roos oli ka „Eesti rahvaleksikoni“ ja mitme teise koguteose peatoimetaja, avaldas palju kultuuriloolisi artikleid ja uurimusi.

Andeka bibliofiili haual kõrgub maakivist tahutud mälestusmärk.

Helle Kull

Mitmes koolis õpetajana töötanud Helle Kull oli aktiivne koduloouurija, kes ei piirdunud vaid koduse Põltsamaa kihelkonna ajaloo talletamisega, vaid kogus etnograafilist ainest ka kaugemalt.

Helle Kull Foto: Peeter Langovits
Helle Kull Foto: Tiit Veermäe / Rahvusarhiivi filmiarhiiv

Ta kuulus Eesti rahva muuseumi sõprade seltsi asutajate hulka ning selles muuseumis on hoiul ka enamik Kulli kogutud materjalidest.

Koduloolase hauda tähistab kivi tänulikelt põltsamaalastelt.

Karl Aret

Kooliõpetajaks õppinud Karl Aret (kelle perekonnanimi oli enne eestistamist Vervolt) oli Eesti vabadussõjas Põltsamaa kaitseliidu salga ülem, hiljem Sakalamaa maleva Põltsamaa malevkonna pealik.

Karl Aret Foto: Peeter Langovits
Karl Aret Foto: Ajalooarhiiv

Teda kutsuti Põltsamaa Napoleoniks. Aret oli ka agar ühiskonnategelane, kes juhtis majaomanike seltsi, juhatas laulu- ja muusikaseltsi Leelo, andis välja kohalikke ajalehti ning kirjutas raamatuid Põltsamaa ajaloost.

Unustatud moega kalmul seisab lihtne graniitplaadike.

Heli Martin

Põltsamaa keskkooli staažika muusikaõpetaja Heli Martini juhtimisel jõudsid esimesed kohalikud koorid laulupeole juba 1950. aastal. Peatselt sai Põltsamaa segakoor tema auks endale nimeks Heli – tegu on Eesti vanima järjepidevalt tegutsenud kooriga.

Heli Martin Foto: Peeter Langovits

Nii see kui ka teised Martini dirigeeritavad koorid paistsid silma oma kõrge taseme ja filigraansusega.

Koorijuhi haual on meeldejäävalt kaunis kalmutähis.