Foto: Andres Varustin
Eesti
10. aprill 2020, 20:49

Rahvajutte: poomisega ähvardanud peremees sai ise ninanipsu (3)

Ajakiri Eesti Ajalugu avaldab igas numbris mõne loo rahvasuust – need on vahvad lugemised ja toredad palakesed minevikust, mida jutuvestjad ka teistega jagada tahavad.

Üks 1930. aastate Virumaa taluperemees olevat olnud nii ägeda loomuga, et kui naisega ütlemiseks läks, oli see kogu külas kuulda, kuigi talud ju väga tihedalt koos ei olnud. Ühel päeval läinud tüli nii suureks, et vanamees lubanud suure vihaga end üles puua. Võtnudki naela otsast ohjad ja pannud viuh! uksest välja.

Eit hakanud muretsema ja läinud vaikselt järele. Vaadanud õue läbi ja piilunud siis rehe alla. Seal vanamees istunudki, ohjad süles. Eit jäänud ka ootama, et mis edasi saab, kuni tuli tuulehoog ja reheväravat liigutas. Käis kääks, vanamees oli kohe krapsti püsti ja hakkas kibekiiresti ohje kaela sättima. Sättis-sättis, aga kui nägi, et kedagi ei tule, siis hoog rauges, võttis ohjad kaelast ära ja istus jälle maha.

Nüüd liigutas eit juba ise natuke reheväravat. Pilt täpselt sama: vanamees jälle püsti ja tegutsema, kuni jälle maha istus. Eit pidas peenikest naeru, läks tuppa ja jättis rehevärava kääksutamise tuule hooleks. Eks seda tuult vist ikka oli ka, sest vanamees olla alles vastu ööd tuppa tulnud. Kirunud küll, et on mul ikka eit, poo ennast või üles, otsima ka ei tule. Aga poomisejuttu polevat selles majas rohkem räägitud.

___________________________________________________

Head lugejad, kui teilgi on mõni sarnane lugu, mida kuskilt kuulnud olete, saatke see meile aadressil Eesti Ajalugu, Narva mnt 13, 10151 Tallinn või [email protected]. Ärge unustage lisamast oma kontaktandmeid – parimad lood avaldatakse ja saab ka honorari!