Foto: Ott Vallik
Eesti
10. aprill 2020, 16:09

Uskumatu, aga tõsi! Purjus vaimulik sai patu eest palga

Ajakirja Eesti Ajalugu sari „Vana kuld“ toob lugejateni katkeid ajakirjandusest, mis ilmunud ammusel ajal ning ehk unustuste hõlma vajunud, ent väärivad taas meeldetuletamist. Seekord katkend: Elva Elu nr 44, 3. detsember 1933, lk 5.

Üks Lõuna-Tartumaa õigeusu vaimulik viibis mõni aeg tagasi Elvas, kus ta tutvus kolme Rannu mehega. Koos mindi restorani Central, kus hakati napsutama ja lõpuks raha peale kaarte mängima.

Selle tulemuseks oli aga kõigi asjaosaliste kohtu ette sattumine. Nimelt oli vaimulikul, nagu ta ise seletas, mängimise juures kaduma läinud uur, mis leiti rannulase Vidaja juurest. Mees aga tõendas, et uuri mänginud maha vaimulik ise.

Ometi sattusid rannulased Vidaja, Jantsus ja Kõdar varguse eest kohtu alla. Kolmapäeval arutas seda asja Elva rahukohtunik. Vaimulik kinnitas, et ta ise ei tea, kas mängis üldse kaarte, polevat ka uuri maha mänginud ja arvas, et see tal ikkagi varastati sel ajal, kui tema teadmata olekus olla olnud. Raha peale kaardimängimise eest tuleb aga peale rannulaste vastust anda ka vaimulikul.