Foto: Teet Malsroos
Maailm
9. aprill 2020, 17:37

Euroopa Komisjon kutsub üles reisipiirangu aega pikendama

Euroopa Komisjon soovitab Schengeni ja euroliidu liikmesriikidel pikendada praegu kehtivaid reisipiiranguid mai keskpaigani.

Kõne all on mittehädavajalik reisimine Schengeni lepinguga liitunud maade ning sellega veel liitumata Euroopa Liidu riikide vahel. Komisjoni soovitus on piiranguid pikendada 15. maini.

Komisjoni hinnang praegusele olukorrale osutab uute haigus- ja surmajuhtumite arvu jätkuvale suurenemisele kogu liidus, aga ka pandeemia arengule väljaspool ELi, sealhulgas riikides, kust tavaliselt reisivad ELi igal aastal miljonid inimesed. Seepärast tuleb komisjoni hinnangul reisipiirangut pikendada, et haiguse edasise leviku riski vähendada.

Alates reisipiirangu rakendamisest märtsi teises pooles on lennureisijate vedu ELis vähenenud peaaegu nullini, veel toimuvad lennud piirduvad peamiselt kaubaveo ja inimeste kojutoomisega. Sarnane muutus on toimunud ka reisijateveos teiste transpordiliikidega, nagu parvlaeva-, bussi- ja rongitransport.

Hetkel kuulub Schengeni tsooni 26 riiki: Austria, Belgia, Tšehhi, Taani, Eesti, Soome, Prantsusmaa, Saksamaa, Kreeka, Ungari, Island, Itaalia, Läti, Leedu, Liechtenstein, Luksemburg, Malta, Holland, Norra, Poola, Portugal, Slovakkia, Sloveenia, Hispaania, Rootsi ja Šveits. Komisjoni soovitus hõlmab ka Bulgaariat, Horvaatiat, Küprost ja Rumeeniat.