Saddam Husseini kuju langetamine Bagdadi Firdose väljakul.Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
9. aprill 2021, 07:15

MINEVIKUHETK | 9. aprill: Bagdad langes USA vägede kätte (2)

9. aprillil 2003. aastal tõmbasid USA sõjaväelased Bagdadis Firdose keskväljakul maha Saddam Husseini pronkskuju, mis sümboliseeris Iraagi presidendi pika valitsemisaja lõppu ning Bagdadi langemist.

Bagdadi vallutamine toimus vaid kolm nädalat pärast USA sissetungi algust Iraaki. Dramaatilised pildid Husseini mahatõmmatud kujust ja juubeldavast rahvamassist levisid kiirelt üle maailma. President Hussein oli peitu pugenud ning linn oli 9. aprilliks USA vägede kontrolli all.

Ameerika Ühendriikide tollane kaitseminister Donald H. Rumsfeld teatas Pentagoni briifingul uhkelt USA vägede edust. „Saddam Hussein on võtnud koha Hitleri, Stalini, Lenini ja Ceausescu kõrval ebaõnnestunud diktaatorite panteonis ja iraaklased on teel vabaduse poole,“ kuulutas Rumsfeld. 

Vastuoluline Iraagi sõda polnud kaugeltki läbi. Kuigi Hussein tabati 2003. aasta detsembris ning hukati kolm aastat hiljem, ei taganenud ameeriklased ametlikult Iraagist enne 2011. aasta detsembrit. Sageli valelike tagamõtetega alanuks ning üleüldse tarbetuks nimetatud konflikt kestis kaheksa aastat.