Ivan Konevi langenud monument Prahas.Foto: EPA/Scanpix
Maailm
7. aprill 2020, 14:55

PEATAGE FAŠISM! Äärmuslased ründasid Tšehhi saatkonda Moskvas (1)

Maskides mehed laamendasid laupäeval Moskvas Tšehhi suursaatkonna juures – karistuseks selle eest, et Praha võimud otsustasid linnapildist likvideerida Nõukogude sõjaväekomandöri Ivan Konevit kujutava monumendi.

Pühapäeval saatkonna territooriumile tunginud mehed loopisid hoonet suitsupommidega ning püstitasid aia külge loosungi kirjaga „Peatage fašism!“.
Vastutuse huligaanitsemise eest võttis enda peale rühmitis nimega Teine Venemaa, mis koosneb aastal 2007 keelatud natsionaalbolševistliku partei kunagistest liikmetest.

„See on meie vastuseks Tšehhi võimudele, kes eemaldasid Prahas marssal Ivan Konevi monumendi,“ tsiteerib Raadio Vaba Euroopa grupeeringu avaldust. „Meie tankid saabuvad Prahasse!“ ähvardas teadaanne. Tšehhi välisministeerium mõistis omalt poolt rünnaku hukka ning liigitas organisatsiooni äärmuslikuks.

1916 aastal tsaari-venemaa vägedesse värvatud Konev teenis alguses Moskva lähedal kahurväelasena ning lõpetas selle hiljem ka erialana. 1919. liitus mees bolševistliku partei ning punaarmeega, Vene kodusõja ajal oli ta tegev Kaug-Idas, kus tema väeosa juhtis hiljem Stalini lähikonda kuulunud Kliment Vorošilov.

Teise maailmasõja ajal juhtis Konev vastupealetungi Moskva all ning osales ka Kurski lahingus, enne mida ta suutis luua vastasele pettekujutluse nõrgemast väekoosseisust, kui see oli tegelikult. Poolasse ning tollasesse Tšehhoslovakkiasse jõudis marssal aastal 1944.

Pärast sõda mängis Konev rolli Ungari ülestõusu mahasurumisel aastal 1956, samuti organiseeris Moskvale luureandmeid Praha kevade rahutuste ajal 1968.