Foto: Ain Protsin
Eesti
27. märts 2020, 00:18

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas salakohtumine Savisaarele tuule tiibu tõi

Ülemnõukogu valimised olid 1990. aasta märtsis just peetud. Eesti Komitee arvestas välja, et nende võimalikke toetajaid on Toompeal 44, Rahvarindel oli järelikult vajaduse korral napp enamus.

27. märtsil 1990 kogunes Eesti Komitee ja savisaarlaste sisering Kloostrimetsa endisesse Pätsi tallu suure saladuskatte all tulevikku arutama. See, millest seal räägiti, on nüüd juba 30 aastat olnud kõikvõimalike spekulatsioonide ja skandaalide teema. Kas Savisaar kauples endale välja valitsusjuhi koha Marju Lauristini reetmisega? Kas Savisaar lubas Eesti Komiteed nende ettevõtmistes tugevasti toetada ja pärast tegi näo, et midagi sellist jutuks ei olnud? Ütles, et vahetati ainult informatsiooni ja mingeid lubadusi ei jaganud kumbki osapool. Osa Eesti Komiteest väidab vastupidist.

Keegi ei tea tõde. Protokolle ja dokumente selle salakohtumise kohta pole, osavõtjate mälestused on väga vastuolulised, ajakirjanikud tuginevad kaudsetele andmetele, mis on saadud inimestelt, keda Kloostrimetsas polnudki – aga neile olevat räägitud. 

Kindel on vaid see, et Savisaarest saigi valitsusjuht, Lauristini asemel valiti ülemnõukogu etteotsa Ülo Nugis ja 28. märtsil avaldatud Eesti Komitee mõtted iseseisvusdeklaratsioonist võeti peaaegu sõnasõnaliselt hiljem ülemnõukogus vastu, kui kuulutati välja üleminekuperiood iseseisvusele. Savisaar olnud sel ajal Eestist ära.