Sekti juht Marshall Applewhite nõudis liikmetelt lojaalsust ning hoidis karmi korda.Foto: YouTube'i kuvatõmmis
Maailm
26. märts 2021, 07:15

MINEVIKUHETK | 26. märts: Taevavärava sekti liikmed jõid kõrgema eksistentsi nimel mürki

26. märtsil 1997. aastal sooritasid Taevavärava (Heaven's Gate) sekti 39 liiget California osariigis massienesetapu. 

Kui politsei anonüümse vihje järel San Diego luksuslikus Rancho Santa Fe äärelinnas asuvasse häärberisse sisenes, tabas neid kohutav vaatepilt. Nad avastasid 39 massienesetapu ohvrit, kes lamasid narivoodites pealtnäha rahulikus unes. Kõik surnud kandsid tumedaid riideid ning neil olid jalas identsed Nike'i tossud. 39 eri vanuses ohvri seas oli 21 naist ja 18 meest. Hiljem selgus, et nad kuulusid religioossesse sekti nimega Taevavärav, mille juhid kuulutasid, et enesetapp võimaldab neil maha jätta „kehalised anumad“ ning siseneda Hale-Bopp komeedi taha peidetud kosmoselaeva.

Sekti juhtis muusikaprofessor Marshall Applewhite, kes värvati sinna 1972. aastal pärast surmalähedast kogemust. Applewhite ning meditsiiniõde Bonnie Lu Nettles veensid 1975. aastal 20liikmelist rühma maha jätma oma kodud ja pered ning kolima Colorado idaossa. Juhid lubasid, et maaväline kosmoselaev viib ustavad liikmed taevasesse kuningriiki. Applewhite ehk uue nimega Do ja Nettles ehk Ti selgitasid liikmetele, et inimkehad on vaid anumad, millest võib kõrgema füüsikalise eksistentsi nimel loobuda. Kosmoselaev ei jõudnud kunagi kohale ning Taevavärava liikmete arv kahanes. 1985. aastal suri ka Nettles.

1990ndate alguses hakkas sekt taas populaarsust koguma. Ranget järgimist nõudnud Applewhite kogus hoogsalt uusi liikmeid. Sekti liider propageeris muuhulgas ka seksuaalset karskust ja mitmed meesjärgijad sooritasid tema eeskujul kastreerimisoperatsiooni. Kui 1995. aastal avastati Hale-Boppi komeet, veendusid Taevavärava liikmed, et tulnukate kosmoselaev on viimaks saabumas ning peidab end komeedi taga. 1996. aasta sügisel üüris Applewhite San Diegos suure maja, selgitades omanikule, et tema kaaskond koosneb kristlikest inglitest. 

1997. aasta kevadel möödus Hale-Boppi komeet viimaks Maast. Kui taevakeha jõudis 26. märtsil maakera suhtes lähimasse punkti, jõid Applewhite ja tema 38 jüngrit mürgist segu viinast ja fenobarbitaalist. Taevavärava sekti liikmed lootsid surma saabudes, et nad jätavad oma kehad maha, pääsevad kosmoselaevale ja läbivad kõrgemasse eksistentsi viiva värava.