Aleksei Leonov esimese kosmosekõnni ajal. Foto: Wikimedia Commons
Maailm
18. märts 2021, 07:15

MINEVIKUHETK | 18. märts: esimene inimene sooritas kosmosekõnni (1)

18. märtsil 1965. aastal sooritas Nõukogude Liidu kosmonaut Aleksei Leonov ajaloo esimese kosmosekõnni.

Nõukogude Liit oli kosmosevõidujooksu algusaastatel Ameerika Ühendriikidest selgelt ees. Kommunistliku riigi jõupingutused viisid Sputniku satelliidi käivitamiseni 1957. aastal. Samal aastal saadeti kosmosesse esimene elusolend ehk õnnetu saatusega koer Laika. Samuti sai Juri Gagarinist 1961. aastal esimene kosmoses viibinud inimene. 

Esimene avakosmoses sõidukivälist tegevust ehk kosmosekõndi sooritanud inimene oli taas Nõukogude Liidust. Selleks oli venelane Aleksei Leonov. 18. märtsil 1965. aastal väljus Leonov Voshod-2 kosmoselaevast ning viibis avakosmoses 12 minutit ja üheksa sekundit. Venelase spetsiaalselt ilmaruumis viibimiseks valmistatud skafander oli kosmosevaakumi tõttu nii palju paisunud, et tal esines pärast kosmosekõndi kapslisse sisenemisel raskusi. Leonov pidi avama skafandril klapi, mille kaudu õnnestus tal liigne rõhk välja lasta. Leonovi sõnul oli tal kaasas ka mürgitablett, mille abil oleks kosmonaut saanud end tappa, juhul kui ta poleks tagasi kosmoselaeva pääsenud. 

Ameerika Ühendriigid polnud aga enam venelastest palju maha jäänud. USA astronaudi esimene kosmosekõnd toimus kolm kuud hiljem – selle sooritas Edward H. White.