Foto: Alar Truu
Eesti
17. märts 2020, 00:03

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Pärnumaa inimesi hirmutas Röövliaugu mets

Läinud sajandi vahetusel oli Eestis terve hulk kohti, kuhu kardeti minna, sest rahvajutu järgi tegutsesid seal teeröövlid. Hullemad jutud käisid Aegviidu laante kohta ja Pärnumaal oli õudust äratav Röövliaugu mets päris linna lähedal kahel pool maanteed. Röövlitel olevat olnud sealkandis saak alati kindlustatud. Kuid jutud seal juhtunust viivad meid ilmselt vanasti laialt levinud röövliromaanide juurde, mille lugusid suust suhu edasi anti ja kohalikele oludele kohandati.

Üks lugu tollest Röövliaugu metsast kõneleb, et kord olevat keegi noor naine, hirmuhigi otsaees, vankrilt hobust taga sundides püüdnud sealt kiiruga läbi saada. Siis olevat talle ette karanud metsiku välimusega mehed ja sundinud ta endaga kaasa minema. Hobune lasti omapäi koju lonkima.

Muude rahva- ja röövlijuttudega sarnaselt olla jõugu pealik sundinud naist endaga ühte heitma ja kui too vastu puikles, siis teinud mehed kambakesi temaga kümme imet ära, kuni naine oleva rahvajutu järgi muutunud vagaseks kui tall.

Kord pääsenud ta põgenema ja maksis nüüd kõigi oma hädade eest kätte. Ta olevat juhatanud võimud otse röövlilaagrisse. Kurjategijad võeti kinni ja saadeti raudus Siberisse.

Sellest ajast kadusid Röövliaugu metsast kõik pätid ja rahvas võis julgelt sealt läbi minna, võtab rahvajutt kokku. Kummaline kõigi nende röövlijuttude puhul on muidugi see, et neis ei kohta ühtki heategijast Rummu Jürit.