Püha Patrick haiget meest tervendamas.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
17. märts 2021, 07:15

MINEVIKUHETK | 17. märts: suri Iirimaale ristiusu viinud püha Patrick

17. märtsil 461. aastal suri teadaolevalt Iirimaa kristlik misjonär püha Patrick. Tänaseks on sellest päevast kujunenud ülemaailmselt tähistatav Iiri kultuuri püha ehk püha Patricku päev.

Suur osa püha Patricku elust pärineb raamatust „Confessio“, mille kristlik misjonär hilistel eluaastatel kirja pani. Britannias, tõenäoliselt Šotimaal või Walesis sündinud Patrick vangistati 16aastaselt Iiri röövjõugu poolt. Ta elas järgnevatel aastatel Iirimaal, kus töötas karjakasvatajana. Sel perioodil pöördus ta üha enam usu poole. Viimaks õnnestus tal Iirimaalt põgeneda ning koju naasta – väidetavalt oli ta innustust saanud unenäos nähtud nõuannetest.

Kodus õppis Patrick preestriks, ent teda jäi kripeldama veel üks unenägu, milles kuulis ta iirlaste hääli, kes kutsusid teda tagasi nende sekka. Pärast piiskopiks määramist naasiski Patrick 433. aastal Iirimaale ja hakkas sealsete elanike hulgas jumalasõna levitama. See oli ääretult edukas ning ta pööras tuhandeid iirlasi kristlusesse ning ehitas kirikuid kogu riigis. Pärast 40 aastat väsimatut misjonitööd suri Patrick 17. märtsil 461. aastal Saulis, kus ta oli esimese kiriku rajanud. Misjonäri surmast alates on tema ümber tekkinud palju legende. Väidetavalt oli ta ühe päeva jooksul ristinud sadu iirlasi ning peletanud kõik maod saarelt minema.

Kristluse esimesel tuhandel aastal toimus pühakuks kuulutamine võrdlemisi regionaalsel tasandil, seega pole Patrick kunagi paavsti poolt kanoniseeritud. Sellele vaatamata on iirlased juba sajandeid tähistanud püha Patricku surmapäeva religioosse pühana. Suurema populaarsuse saavutas tähtpäev Ameerika Ühendriikides 18. sajandi teisel poolel, kus kohalikud iirlased seda pidulikult paraadidega tähistasid. Ülemaailmseks sai tähtpäev 1995. aastal, kui Iiri valitsus selle nimel suurt turunduskampaaniat tegi. Tänapäeval riietuvad 17. märtsil miljonid inimesed üle maailma rohelisse riietusse, joovad õlut ja vaatavad paraade.