Kurikaeltele nuuti!Foto: Repro
Eesti
10. märts 2020, 21:58

Märtsis ajaloos: EW politsei saab kumminuiad

Ajakiri Eesti Ajalugu toob teieni igas numbris väljavõtteid, mis toimus sellel kuul ajaloos. Tagasivaated minevikku ulatuvad teinekord suisa sadade aastate tagusesse aega. Aga kõigest nüüd lähemalt...

1532 – Kirjad Sõgedate külast

Muhumaal asuva Koguva küla ajalugu saab kirjalike allikate järgi jälgida alates 2. märtsist 1532. aastast, mil Liivimaa ordumeister Wolter von Plettenberg läänistas sealsele talurahva vanemale Hanskele talu. See tagab selle küla elanikele ainsatena kogu Eestimaal vabatalupoegade staatuse läbi sajandite. Tänapäeval on terve Koguva küla riikliku kaitse all. Külas asub ka sealt pärit kirjaniku Juhan Smuuli muuseum. 

Kirjad Sõgedate külast Foto: Avalikarvamus

1878 – Ilmuma hakkab Sakala

11. märtsil ilmub Viljandis Carl Robert Jakobsoni ajalehe Sakala esimene number. Kirjamees oli taotlenud luba ajalehe väljaandmiseks juba aastaid, kuid senini polnud talle seda antud. Ajalehe terav stiil on rahva hulgas populaarne ning aastatel 1880–1881 on sellel üle 4500 tellija. Samuti pole puudust ka kaastöölistest – neid on 900.

Ilmuma hakkab Sakala Foto: Repro

1933 – Kurikaeltele nuuti!

1933. aasta märtsis saavad Tallinna ja Tartu kordnikud enda varustusse kumminuia. Need on valmistatud Tallinnas Põhjala kummivabrikus. Nuiad on 40 sentimeetri pikkused, ratsapolitseinikel natuke pikemad. Erivahendite kättejagamise eel tehakse korravalvuritele ka koolitus, kuhu ja kuidas äärmise vajaduse korral lüüa. 

Kurikaeltele nuuti! Foto: Repro

1934 – Lennukas Kotkas

7. märtsil 1934 ületab eestlane Kalevi Kotkas kõrgushüppes esimese eurooplasena kõrguse kaks meetrit. Soomet esindanud maarjamaalane saab saavutusega hakkama Brasiilias Rio de Janeiros. Samal aastal on ta kõrgushüppes ka Euroopa meistriks tulnud. Peale kõrgushüppe kuulub mees maailma tippu ka kettaheites. 

Lennukas Kotkas Foto: Repro

1944 – Mootorrattatööstuse (õnneks mitte lõplik) häving

Tallinna 9. märtsil 1944 tabanud märtsipommitamises on muuhulgas hävinud Renardi mootorrattatehas. Ettevõtte oli asutanud Jaan Lään 1938. aastal Kivimurru tänaval. „Renard“ tähendab prantsuse keeles rebast ning ka ettevõtte logol on rebase pea.

Ühtegi sõjaeelset ratast pole täielikult säilinud. Kaubamärgi taaselustas 2008. aastal Andres Uibomäe. 

1962 – Telepoisi debüüt

1962. aasta märtsis sammub esimest korda ekraanile kunstnik Jaak Palmse loodud Telepoiss. Sestpeale rõõmustab Telepoiss mitut põlvkonda lapsi. 40 aastat hiljem, 2002. aastal jõuab avalikkuse ette aga Meelis Arulepa muudetud ja värskendatud versioon. Ekraanil võib seda lõbusat tegelast kohata tänaseni.

Telepoisi debüüt Foto: ERR arhiiv

1988 – Tsensorite viimsed ponnistused

1988. aasta märtsis tegutseb Eesti NSV tsensuur viimaseid kordi. Draakoni galeriis avatakse graafik Rene Kari isikunäitus. Ta paneb seal välja ka kolm maali nimetusega „Sinine, must ja valge“, kus on kujutatud meie rahvuslippu. Kunstniku enda sõnul oli aeg tagantjärele hinnates sinimustvalgeks veel liiga varajane – maalid võetakse juba järgmisel päeval maha.

1993 – Reklaam trammides ja trammidel

Reklaamid paigaldati trammidesse juba 1965. aastal, kui vagunitesse kinnitati klaasitud reklaamiraamid. Esimene reklaamkleebis kleebiti trammi välisküljele 1991. aastal. Esimene firmavärvidesse võõbatud tramm hakkab Tallinnas aga ringi sõitma 1993. aasta märtsis ning tellijaks on Coca-Cola. Karastusjookide tootja värve kannab ühtekokku kuus trammi.