Pius XII arhiivimaterjalid said uurijatele kättesaadavaks.Foto: AFP/Scanpix
Maailm
3. märts 2020, 09:33

Vatikan avas uurijatele vastuolulise paavsti arhiivid (2)

Vatikan avas paavst Pius XII aegsed arhiivid. Sõjaaegse paavsti arhiive hoiti kümneid aastaid saladuseloori all keset süüdistusi, et katoliku kiriku juht pööras holokausti ees silma kinni.

Kriitikute sõnul teadis Pius XII ehk Eugenio Pacelli, et Natsi-Saksamaa mõrvas juute, ent ei teinud selle vastu midagi, kirjutab BBC. Vatikan ütles vastukaaluks, et Pius töötas juutide päästmiseks kulisside taga. Itaallane, keda mõned nimetavad ka „Hitleri paavstiks“, oli ametis aastatel 1939-1958.

Nüüd peaks olukord selginema, sest kümned teadlased valmistuvad arhiividokumente uurima. Vatikani ametliku uudistekanal väidab, et materjali on tohutult ning palju sellest on digitaalsel kujul. Apostelliku arhiivi prefekt piiskop Sergio Pagano ütles, et II maailmasõja dokumendid jagunesid miljoniteks lehekülgedeks, mis jaotati teemade järgi 121 sektsiooni. Uudistekanal kirjeldab, et paavst kohtus väga erinevate inimestega – sõjakurjategijate, põllumeeste, kaevurite, sportlaste, ajakirjanike, arstide jpt. Arhiividokumendid peaksid igat kohtumist kajastama.

Paavst Pius XII. Foto: Wikimedia Commons

Praegune paavst Franciscus otsustas eelmisel aastal, et Vatikan on valmis avama Rooma katoliku kiriku ühe vastuolulisema juhi arhiivid. „Kirik ei karda ajalugu,“ sõnas paavst uurijatele. Franciscus mainis, et Pius XII ametiaega iseloomustasid väga rasked hetked.