HMS Alcantara (vasakul) ja SMS Greifi vahel toimus tormiline lahing, ent mõlemad uppusid.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
29. veebruar 2020, 15:50

MINEVIKUHETK | 29. veebruar: Põhjamerel peetud merelahingus uppus kaks laeva (1)

29. veebruaril 1916. aastal uppusid Põhjamerel võitlusesse sattunud Suurbritannia relvastatud kaubalaev HMS Alcantara ja Saksa keisririigi ründelaev SMS Greif. 

Sakslaste reider Greif liikus 1916. aasta veebruari lõpus Põhjamerel varjatult – nad seilasid Norra lipu all ning laeva kere oli kaunistatud samuti Norra värvidega. Suurbritannia väejuhatus oli saanud informatsiooni, et maskeeritud Saksa laev üritab blokaadist varjatult läbi tungida. Antanti riikide poolt korraldatud mereblokaad kestis aastatel 1914-1919 ning pidi takistama keskriikidel I maailmasõja ajal mere kaudu toitu, varustust ja muud kaupa hankida.

Alcantara meeskond, kes märkas 29. veebruari ennelõunal Norra lipu all sõitnud laeva, asus seda uurima. Greif ei vastanud Alcantara mitmetele sidekatsetele ja jätkas edasiliikumist. Kui Suurbritannia aluse kapten Tomas Wardle käskis Norra värvides laeva ülevaatuseks peatada, langetas Greifi meeskond kiirelt Norra lipu ning tõmbas masti Saksamaa trikoloori. Samal hetkel avati üllatunud brittide suunas ka tuli.

Äge lahing kestis 12 minutit. HMS Alcantara pardal hukkus 74 meeskonnaliiget, Greifil ligi 200. Peagi jõudis sündmuskohta teine relvastatud Suurbritannia kaubalaev HMS Andes, ent mõlemad lahingus osalenud alused olid saanud tugevaid purustusi. Leegitsev Greif saatis enne lõplikku uppumist Alcantara suunas veel viimase torpeedo, mis ka Suurbritannia aluse meresügavustesse viis. Andes korjas mõlema laeva ellujäänud meeskonna pardale.