Eesti
29. veebruar 2020, 00:02

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas politsei võttis kinni vennad Voitkad (49)

Politsei kinnitas küll, et Voitkade kodukülas keelekandjaid ei olnud, kuid kes seda uskus. Ei usutud ka seda juttu, et keegi olevat näinud Ülo ja Aivar Voitkat metsaserval luusimas ja seepeale politsei täna 20 aastat tagasi Viiratsis vendade isatallu läkski.

Pärast otsimist leiti saunalakast Voitkade peidik üles. Vennad tulistasid vastu. Tallinnast tuli K-komando kohale tellida, kuid lõpuks andis Ülo ja üle tunni hiljem ka Aivar alla.

Miks neid ülepea taga otsiti? Vennad olid Nõukogude sõjaväe eest metsa peitu läinud 21. märtsil 1986. Vahepeal püüti nad küll kinni, aga pagesid uuesti ja elasid hästi maskeeritud punkrites Eesti ja Läti piiriala metsades. 1993. aastast saati röövisid vennad kauplusi ja ajasid mõne auto ära. Pantvangi võeti naine ja mees, kes käisid Holstre järves ujumas. Minema viidi ka nende Opel Vectra, mis leiti poolteist kuud hiljem Võrumaalt. 

1999. aasta novembris võtsid Voitkad relvad, autovõtmed ja laskemoona kahelt Viljandi kriminaalpolitseinikult. Nüüd muutus vendade tabamine korravalvuritele auasjaks. Nii mindigi 29. veebruaril 2000 kella 9 ajal hommikul Voitkade peidupaika nende isatalust otsima, leiti lõpuks nende peidik. Vennad sunniti alla andma ning viidi kopteriga Tartusse ülekuulamisele.

Üks vendadest sai leebe karistuse ja vabanes türmist juba järgmisel aastal. Teine oli mõnda aega hullumajas.