VANGLA NELJAKORRUSELINE SISEHOOVITIIB: Salomonia Telman näitab Vene tänava vangla kambri (avatud aknaga) poole, kust kuus tütarlast põgenesid 1923. aastal.Foto: Riigiarhiiv
Eesti uudised
28. veebruar 2020, 22:30

TÕNIS ERILAIU AUTORIKÜLG

ENNEOLEMATU SKANDAAL TALLINNA VANGLAS: plehku pani pikalt taga otsitud Jugoslaavia endine politseiülem

Kui politsei 1929. aastal Nõmmel oma armukese veriseks peksnud mehe kinni pidas, siis avastati, et tema välispass Jugoslaavia kodaniku Vladimir Pavlovitši nimele oli ilmselt võltsitud. Neljaks kuuks purjuspäi rahurikkumise eest kinni peetud ja hiljem kautsjoni vastu vabastatud mees tunnistas aga peagi, et tegelikult on ta Belgradi endine politseikomissar Carko Radulovitš, keda kogu ilmas taga otsiti kui suuremat sorti riigivarast. Ta oli üle löönud politsei kogu rahakassa.

Välimuselt oli 31aastane pikk ja sale Radulovitš üsna noobel härra ja eks seetõttu algul usutigi, et ta tuli Eestisse, abiellumaks oma armukese Lydiaga. Härra seletas, et isa pärandas talle suurema summa raha ja Lydiaga tutvunud ta jõuka mehena üheksa aastat tagasi. Kui poliitilised olud Jugoslaavias talle vastuvõtmatuks läinud, siis varastanud ta sõber Pavlovitši välispassi ja tuli Eestisse Austria, Saksamaa ja Soome kaudu pakku. Pavlovitši välispass olevat igati ehtne.

Edasi lugemiseks: