Hamilton (punases kuues) loovutas Fort Sackville'i Clarkile.Foto: Wikimedia Commons.
Maailm
25. veebruar 2021, 07:15

MINEVIKUHETK | 25. veebruar: britid loovutasid Ameerikas olulise pidepunkti (1)

25. veebruaril 1779. aastal loovutas Suurbritannia Ameerika iseseisvussõja käigus olulise tugipunkti Fort Sackville'i. See tähistas brittide domineerimise lõpu algust Ameerika lääneosas.

Veebruari alguses suundus 170meheline Ameerika-Kanada väeüksus mööda Mississippi jõge tulevase Indiana osariigi poole, kus asus Briti vägede poolt kindlustatud Fort Vincennes ehk teise nimega Fort Sackville. Inglaste tugipunkti valvas aga vaid 40 sõdurit. Kavala taktika abil jättis rünnakut juhtinud George Rogers Clark mulje, nagu oleks tema väes üle 500 sõduri. Rünnak algas 23. veebruaril ning lõppes kaks päeva hiljem.

Kaitsjaid juhtinud leitnantkuberner Henry Hamilton arvaski ameeriklaste rohketele lippudele ja kiirtulele tuginedes, et vastasvägi on suur ning sattus paanikasse. Teda vapustasid ka brittide liitlastest põlisameeriklaste hukkamised, mida Clark kindluse lähedal korraldas. Hamilton käskis oma meestel hakata rajatise alla tunnelit kaevama, et nad saaksid põgeneda ning samal ajal Fort Sackville'i sinna ladustatud püssirohu abil õhku lasta. Selleni olukord ei jõudnud – 25. veebruaril oli Hamilton sunnitud kindluse Clarkile loovutama. Viimasel oli õnnestunud kaitserajatis ilma ühegi kaotuseta vallutada.