Valge Maja on tõenäoliselt USA üks kõrgema julgeolekutasemega hoone.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
22. veebruar 2021, 07:15

MINEVIKUHETK | 22. veebruar: USA president keelas uneprobleemide tõttu üle Valge Maja lendamise (1)

22. veebruaril 1935. aastal keelati õhusõidukitel lennata üle Washingtonis asuva Valge Maja.Sellise otsuse tegi Ameerika Ühendriikide 32 president Franklin Delano Roosevelt, keda häirisid lennukid, mis üle presidendi ametikorteri lendasid. Roosevelt kurtis, et lennukitega kaasnev müra ei lase tal magada. Riigipea hea une nimel keelati 22. veebruaril iga lennuki ülesõit USA pealinnas asuvast Valgest Majast. Kahtlemata oli käigu taga ka julgeolekuküsimus.

Majale, kus töötab ja elab Ameerika Ühendriikide president, on ajaloos mitu korda üritatud vaenulike mõtetega õhu kaudu läheneda. 1974. aastal varastas sõjaväes pettunud USA reamees Robert Preston Fort Meade'i sõjaväebaasist helikopteri ning suundus Valge Maja poole. Ta tiirutas kuus minutit hoone kohal, ent otsustas seejärel lähedalasuvale muruplatsile maanduda. Turvatöötajad avasid tule ning Preston sai haavata.

22. veebruaril 1975. aastal tahtis Samuel Byck president Richard Nixonit tappa. Ta üritas Washingtoni lennujaamast reisilennukit kaaperdada, millega ta soovis Valgesse Majja sisse põrutada. Byck tappis õhumasinat röövida üritades kaks inimest, ent nähes oma plaani ebaõnnestumas, tappis mees ka enda.

1994. aastal kukkus hullunud Marylandi mees väikese ühemootorilise lennukiga Valge Maja esisele muruplatsile ning tabas ka hoonet. Kahjustada said ruumid, mis asusid kaks korrust president Bill Clintoni magamistoa all.

Tänapäeval on turvanõudeid hoolikalt täiustatud, et ükski õhumasin ei pääseks loata Valge Maja lähedusse. Suure tõuke selleks andsid kindlasti 2001. aasta septembri terrorirünnakud.