1970ndatel smugeldasid paljud iirlased rasestumisvastaseid vahendeid välismaalt sisse.Foto: YouTube'i kuvatõmmis
Maailm
20. veebruar 2021, 07:15

MINEVIKUHETK | 20. veebruar: katoliiklik Iirimaa seadustas rasestumisvastaste vahendite müügi (1)

20. veebruaril 1985. aastal astus Iirimaa valitsus julge sammu. Vaatamata tugevale katoliku kiriku vastumeelsusele lubati riigis rasestumisvastaste vahendite müük.

Iiri ühiskonnas valitsesid ka 20. sajandi teisel poolel tugevad konservatiivsed jõud, mida esindas eelkõige katoliku kirik, mis survestas ka valitsust. Paljud rasestumisvastaste vahendite kättesaadavuse lihtsustamisega seotud seaduseelnõud ei jõudnud üldse laiema üldsuse ette, vaid need summutati. 1980. aastal võeti vastu seadus, mis lubas rasestumisvastaseid vahendeid vaid retsepti kaudu hankida. Paljud pidasid seda liiga rangeks ning järgmistel aastatel kogus hoogu liikumine, mille soov oli olukorda leevendada.

Kui valitsus muutuseid arutas, ründasid neid katoliku kiriku juhid. Kirikutegelased hoiatasid poliitikuid, et rasestumisvastaste vahendite parem kättesaadavus soodustab Iirimaa moraalset allakäiku, viib rohkemate ebaseaduslike lasteni ning suguhaiguste ja abortide sagenemiseni. Enne 1985. aasta hääletust kuulutas Dublini peapiiskop, et selline õigusakt viib Iirimaa „libedale moraalsele allakäiguteele“. Mõnda poliitikut ähvardati isegi vägivallaga.

20. veebruaril alistas Fine Gaeli ja Töölispartei koalitsioon konservatiivse opositsiooni häälteenamusega 83-80. Uus õigusakt muutis mittemeditsiinilised rasestumisvastased vahendid, näiteks kondoomid, apteekides retseptivabalt kättesaadavaks. Kuigi rasestumisvastaste tablettide kasutamine oli veel piiratud, tähistas hääletustulemus pöördepunkti – esmakordselt sai katoliku kirik sotsiaalõiguslikul teemal Iirimaa ilmalikult valitsuselt lüüa.