Saksa Demokraatlikus Vabariigis 1961. aastal väljaantud mark, mis kujutas Sophie ja Hans Scholli.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
18. veebruar 2021, 07:15

MINEVIKUHETK | 18. veebruar: gestaapo vahistas Valge Roosi vastupanuliikumist juhtinud õe ja venna (18)

18. veebruaril 1943. aastal tabas Natsi-Saksamaa poliitiline politsei gestaapo vastupanurühmituse Valge Roos kaks juhti – Hans Scholli ja tema õe Sophie.

Valge Roos (Weiße Rose) loodi Müncheni ülikooli tudengite poolt, kes soovisid vastanduda Adolf Hitlerile ja valitsevale natsirežiimile. Rahumeelse vastupanurühmituse juht Hans Scholl oli endine hitlerjugendi liige, kes pettus Hitleri ideoloogias, kui selle tegelikud eesmärgid ilmseks said. 1940-41 aastal Münchenis õppides tutvus Hans kahe katoliikliku kirjamehega, kes tema elu ja vaated ümber suunasid. Seega hakkaski noormees enda ümber sarnase mõtteviisiga sõpru koguma, kes samuti natse jälestasid. Nii sündis Valge Roos.

Kuigi Hans üritas oma tegevust pere eest varjul hoida, avastas peagi venna salaoperatsiooni Hansi noorem õde Sophie, kes samas ülikoolis õppis. Neiu palus venda, et ka tema tohiks Valge Roosi tegevusest osa võtta, millega Hans vastumeelselt nõustus. 1942. aasta suvel hakkasid noored dissidendid propagandistlikke lendlehti laiali jagama. Nad kutsusid rahvast üles režiimile vastu hakkama ning levitasid avalikult juhtivate natside ja Schutzstaffeli (SS) hirmutegusid. Sellise aktsiooni riskid olid aga tohutud ajal, mil salapolitsei inimeste igat liigutust jälgida üritas. Valge Roosi liikmeid motiveerisid moraalsed ja eetilised tõekspidamised ning sõprus juutide ja poolakatega. 

18. veebruaril jätsid Hans ja Sophie Scholl ülikooli peahoonesse kohvri, mis oli täidetud natsirežiimi kritiseerivate lendlehtedega. Seal oli kirjas, et tasumise tund on käes ning et noored nõuavad kogu Saksa rahva nimel isikuvabaduse taastamist, mille Hitler on neilt röövinud. Õde-venda märkas aga kooli koristaja, kes sellest gestaapole teatas. Schollid vahistati ning saadeti Hitleri käsul loodud Rahvakohtu ehk Volksgerichtshofi ette, mis tegeles karmikäeliselt režiimivastaste rikkumistega. Nagu arvata oli, mõisteti Schollid koos ühe teise Valge Roosi dissidendiga surma. Kohus nimetas süüdimõistetuid poliitilisteks reeturiteks ning 22. veebruaril löödi kolmel teisitimõtlejal giljotiini abil pea maha. Hans Scholl oli vahetult enne hukkamist hüüdnud „Elagu vabadus!“.