USS Maine Havanna sadamasse saabumas.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
15. veebruar 2021, 07:15

MINEVIKUHETK | 15. veebruar: USA sõjalaev plahvatas segastel asjaoludel Kuuba sadamas (17)

15. veebruaril 1898. aastal toimus Kuuba pealinna Havanna sadamas seisval USA sõjalaeval tohutu plahvatus, mille põhjus on tänini segaseks jäänud.

Üks esimesi Ameerika Ühendriikide sõjalaevu USS Maine kaalus enam kui 6000 tonni ning selle ehitamiseks oli kulunud üle 2 miljoni dollari. Avalikult suundus ameeriklaste laev Kuubasse sõprusvisiidile, ent saladuskatte all üritati kaitsta USA huve Hispaania vastu, kes piirkonda kontrollis.

Havanna sadamas peatunud laeval toimus 15. veebruaril tugev plahvatus. Pardal viibinud rohkem kui 350st meeskonnaliikmest hukkus 260. Plahvatuse põhjus polnud esialgu teada, ent USA merevägi kuulutas avalikkusele, et õnnetuses oli süüdi miin, vihjates hispaanlastele. Ameerika väljaanded haarasid sellest kohe kinni ning Hispaaniat tabas süüdistustelaviin. „Mäletage Maine'i“ ja „Põrgusse see Hispaania!“ vaatas vastu paljude ajalehtede esikülgedelt – enamikus ameeriklastes ei tekkinud kahtlustki, et Hispaania on asjaga seotud.

USA sõjalaeva vrakk pärast plahvatust. Foto: Wikimedia Commons

Intsidendile järgnenud diplomaatilised käigud ei suutnud USS Maine'i juhtumisse selgust tuua. Olukorda muutis keerulisemaks USA meelepaha Hispaania üle, kes surus julmalt Kuuba ülestõusu maha, tekitades seega ameeriklastele majandusprobleeme. Sama aasta aprillis puhkeski Hispaania-Ameerika sõda, mille USA kolme kuuga võidukalt lõpetas. 

1976. aastal jõudsid USS Maine'i uppumist uurinud eksperdid tõdemusele, et laeva plahvatuse põhjustas tõenäoliselt pardal tekkinud tulekahju, mis levis laskemoonavarudeni. Uurijad ei saanud seda kinnitada, ent nende arvates polnud juhtumis süüdi Hispaania miinid ega sabotaaž.