Linnapea salgab oma vendaFoto: Ott Vallik
Eesti
14. veebruar 2020, 12:31

Uskumatu, aga tõsi! Haapsalu linnapea salgas oma venda

Ajakirja Eesti Ajalugu sari „Vana kuld“ toob lugejateni katkeid ajakirjandusest, mis ilmunud ammusel ajal ning ehk unustuste hõlma vajunud, ent väärivad taas meeldetuletamist. Seekord katkend Lääne Teatajast (nr 18, 7. märts 1934, lk 3).

Haapsalu linnavalitsuses leidis 5. märtsil aset järgmine juhtumine: keegi preili, kes läks riigivanema kandidaadile allkirja andma, kutsuti hra linnapea poolt allkirjade andmise ruumest ära oma töötuppa. Seal olevat hra Alver küsinud preililt, et kellele ta allkirja annab? Saades vastuse, et preili allkirja annab A. Larka'le, hakanud hra Alver preilit noomima. Kui viimane öelnud, et „hra Alver, Teie vend pooldab ka sama liikumist“, siis öelnud hra Alver: „Minul enam venda ei ole.“

Preili sõnade peale, et „ega siis ometi keegi oma lihast venda maha ei salga ideede pärast“, jäänud aga dr. Alver ikkagi kindlaks, et vabadussõjalisest venda ikka vennaks pidada ei saa.

Tahame loota, et hra linnapea siiski niivõrd tagasihoidlikum ja korrektsem oleks, et ta jätaks linna kodanikud ametruumis rahule, ega neid oma kodaniku kohustes ei segaks. Seega oleks ka hra Alveril vähem närvitsemist ja ta võiks ise rahulikumalt linna asju ajada. Ei ole hea, kui inimene ühes asjas liig liiale läheb, võib mõjuda halvasti tervisele, seda peaks hra Alver kui arst ise parem tundma.