See foto on tehtud presidendi eelmise aasta vastuvõtu kontserdil. Foto: Arno Mikkor / VPK
Eesti uudised
12. veebruar 2020, 05:42

Presidendi vastuvõtule vabariigi aastapäeval kulub 250 000 eurot (169)

Vabariigi aastapäeval, 24. veebruaril, oodatakse Viljandis Ugala teatrimajja presidendi vastuvõtule kuni 1000 külalist. Sündmuse eelarve on 250 000 eurot. 

„Tahame hoida mustrit, et üle aasta oleks vastuvõtt Tallinnast väljas, sest vabariigi sünnipäev on kõigi Eesti inimeste pidu. Viljandi kasuks otsustati, et pöörata tähelepanu linnale kui Eesti pärimusmuusika keskusele,“ rääkis presidendi kantselei pressiesindaja Mailin Aasmäe. „Kiitmata ei saa jätta ka uue ilme saanud Ugala teatrimaja, mille võimalusi aastapäeva külalised täiel määral näha saavad.“

Vastuvõtu kontserdi lavastaja ja kunstilise meeskonna juht on Karl Laumets, kelle Eesti teatriliit valis  2019. aastal parima lavastajaks. Muusikaline juht on Vaiko Eplik, kunstnik Kristjan Suits, koreograaf Ingmar Jõela ja produtsent  Priit Mikk. Laumets tutvustab kontserdi ideed: „Võtsime fookusesse rahvapärimuse ja meie omakultuuri, mille sobivaim sümbol on lind. Inimesed kutsusid linde oma sõpradeks ning märkasid linnuelus mõndagi sarnast ja lähendavat.“

Vastuvõtu pidulaua aitavad katta Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli ning Viljandi kutseõppekeskuse kokaõpilased. “Kuna sel  aastal peetakse Eestis üks Euroopa olulisemaid toidukultuuri sündmusi, kokkade võistlus Bocuse d’Or Europe, toimetavad aastapäeva maitsetega sedakorda Eesti tippkokad, kes seda võistlust korraldavad,“ kõneles Aasmäe. „Nii on tulevastel kokkadel suurepärane võimalus töötada koos Eesti tippudega, kes on meie toidukultuuri juba maailma viinud.“ Koos kokaõpilastega saavad peoõhtul kätt harjutada ka samade koolide teenindusõpilased. 

Vastuvõtule kutsutud saavad Viljandisse sõita Elroni erirongiga. Kõik soovijad küll paraku ei mahu, aga kindlasti algab ja lõppeb aastapäev rongis olijaile meeleolukalt, märkis Aasmäe.

"Püüame jõudumööda kasutada siin ja seal kohalikke Viljandi ja Lõuna-Eesti piirkonna partnereid ja loodame, et moel või teisel saavad nad sündmusesse panustades ka sellest osa," lausus Aasmäe.