Paul Cezzanne'i väärtuslik maal „Poiss punases vestis“.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
10. veebruar 2021, 07:15

MINEVIKUHETK | 10. veebruar: kolm serblast korraldasid Zürichis suure kunstiröövi (3)

10. veebruaril 2008. aastal varastasid kolm relvastatud röövlit Zürichi kunstimuuseumist neli väärtuslikku maali.

2008. aasta veebruaris Zürichis asuvas Emil Bührle kunstimuuseumis toimunud varguse puhul on tegu Euroopa läbi ajaloo ühe suurema kunstirööviga. Selle sooritasid kolm maskides kurjategijat, kes rääkisid pealtnägijate sõnul slaavi aktsendiga saksa keelt. Püstolitega relvastatud mehed astusid keset päeva muuseumi, võtsid neli välisuksele kõige lähemal seisvat maali seinalt maha ning lahkusid. Politsei uskus, et nad ei jahtinud ühtegi kindlat teost.

Varastatud maalideks olid Paul Cezzanne'i „Poiss punases vestis“, Edgar Degas' „Krahv Lepic ja tema tütred“, Oscar-Claude Monet' „Moonid Vetheuil' lähedal“ ja Vincent van Goghi „Õitsvad kastanioksad“. Kokku hindasid eksperdid kunstiteoste väärtuseks 164 miljonit dollarit. Tõenäoliselt juhuslikult valitud Cezanne'i maal oli ka muuseumi kõige kallim eksponaat, mille väärtus oli üle 100 miljoni dollari.

Aja jooksul õnnestus võimudel kõik kunstiteosed tagasi saada. Monet' ja Van Goghi maalid leiti juba veidi rohkem kui nädal hiljem lähedalasuva haigla parklas seisvast autost. Arvatavasti ei soovinud vargad raskeid kaitseklaasiga ümbritsetud maale kaasas kanda ning jätsid pooled neist maha. Ülejäänud kaks teost avastati 2012. aasta aprillis Serbiast – mõlemad olid veidi kahjustada saanud. Intsidendiga seoses vahistati kolm serblast ning üks montenegrolane.