Peeter I surivoodil – Johann Gottfried Tannaueri maal.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
8. veebruar 2021, 07:15

MINEVIKUHETK | 8. veebruar: suri Venemaad reforminud keiser Peeter I (8)

8. veebruaril 1725. aastal suri keiser Peeter I, kes reformis Venemaad ning tõi selle Euroopale lähemale.

Riiki moderniseerinud Peeter I oli üks Venemaa silmapaistvamaid valitsejaid. Teadmishimulise ja võimeka valitsejana tuntud mehe peamine eesmärk oli reformide abil Venemaad euroopalikumaks muuta, sest tema kodumaa oli Lääne-Euroopaga võrreldes majanduse ja kultuuri alal mahajäänud olukorras.

Võimule tuli Peeter ametlikult 1696. aastal – enne seda valitses regendina riiki Peetri poolõde Sofia. Selgus, et lisaks intelligentsele valitsejale oli Peeter ka suurepärane väejuht, kes tegi armees mahukaid ja edukaid ümberkorraldusi. Venemaa suured võidud Pärsia ja Türgi Ottomani impeeriumi vastu kasvatasid tunduvalt Peetri keisririiki. Võit Rootsi üle põhjasõjas andis talle ka ihaldatud juurdepääsu Läänemerele ehk „avas akna Euroopasse“. 

Uuenduslik, ent karm keiser muutiski oma valitsusaja jooksul Venemaa Euroopa suurvõimuks. 1721. aastal hülgas ta nimetuse „tsaar“ ja võttis ametlikult kasutusele euroopalikuma tiitli „keiser“. Peeter I Suure teeneks oli ka Venemaa uue pealinna ehk Peterburi rajamine. 

Peeter I suri 1725. aasta 8. veebruaril. Ta ei olnud määranud endale troonipärijat, mistõttu oli uue valitseja nimetamine probleemne. Peetri järglaseks Venemaa troonil sai mehe abikaasa Katariina I.