Brittidel õnnestus edukalt Gibraltarit kaitsta.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
7. veebruar 2021, 07:15

MINEVIKUHETK | 7. veebruar: lõppes ligi neli aastat kestnud Gibraltari piiramine (2)

7. veebruaril 1783. aastal lõppes Gibraltaris ajaloo üks pikem piiramine, mis oli Ameerika iseseisvussõja üheks osaks. Britid kaitsesid oma meretagust ala kolm aastat ja seitse kuud hispaanlaste ja prantslaste eest.

Piiramine algas 1779. aasta juunis, kui Hispaania Suurbritannia valduses olevale Gibraltarile blokaadi alustas. Juba piiramise algus oli ebaõnnestumine, sest inglaste lisavägedel õnnestus oma laevadega liinist läbi murda. Kaitsepositsioonidele asunud britid suutsid hispaanlaste järgnevatel aastatel toimunud rünnakud tagasi tõrjuda. 1781. aastal liitusid Hispaania vägedega prantslased, kes mõlemad soovisid inglasi võimalikult palju kahjustada ning selle käigus Suurbritannia kolooniaid hõivata.

Koostöös valmistusid Suurbritannia vastased suureks ühisrünnakuks. Otsustav lahing toimus 1782. aasta septembris, ent see osutus täielikuks läbikukkumiseks. Ühisväkke kuulunud 60 000 meest ei suutnud alistada 5000 britti. Ka ründajate uued innovaatilised laevad ei suutnud kaitsjate vastupanu murda.

Pikalt kestnud piiramine lõppes täielikult 1782. aasta 7. veebruaril, kui Suurbritannia laevadel õnnestus blokaadist läbi lipsata. Brittide võit Gibraltari all oli täielik, ent suures plaanis osutus Ameerika iseseisvussõda nende jaoks häbiväärseks kaotuseks.