Korrakaitsjad poseerisid Bob ja Grat Daltoni laipadega 1892. aastal pärast vendade ebaõnnestunud pangaröövi.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
6. veebruar 2021, 07:15

MINEVIKUHETK | 6. veebruar: vendade Daltonite esimene rongirööv osutus fiaskoks (1)

6. veebruaril 1891. aastal üritasid kurikuulsad vennad Daltonid oma esimest rongiröövi sooritada, mis aga ebaõnnestus.

Vennad Daltonid kasvasid kodusõjajärgsel ajal Oklahomas ja Kansases. Daltonite peres sirgus lausa kümme poega. Tol hapral perioodil lokkas riigis vägivald ning häbematult tegutsesid erinevad bandiidijõugud – see avaldas mõju ka Daltoni-poistele, ehkki vähemalt pooltest neist sirgusid seaduskuulekad kodanikud. Siiski mitte kõigist.

Üks vanematest vendadest – Frank Dalton – töötas šerifina, ent see oli üheks põhjuseks, miks tema nooremad vennad kuritegeliku tee valisid. Kui Frank 1887. aastal salakaubitsejate poolt tapeti, võttis tema koha üle vend Grat, kes nimetas abišerifideks Emmetti ja Bobi. Selgus, et vennad ei näita seaduse vastu üles sarnast austust nagu oli teinud Frank. Nad kasutasid võimu enese huvides ära ning nende hingele jäi ametiajal ka lihtlabane mõrv. Sellist käitumist ei saanud kõrgemad võimukandjad lubada ning vennad sattusid põlu alla. Vahistamisest õnnestus neil hoiduda ning nad asusid kriminaalidest jõuku kokku panema. Daltonite eesmärk oli hakata panku ning ronge röövima. 

Daltonite karjääri sissejuhatav rongirööv läks aga täielikult aia taha. Nad proovisid seda esimest korda 1891. aasta 6. veebruaril Californias Alila lähedal. Maskides Bob ja Grat (teiste andmete kohaselt Bob ja Emmett) sundisid vedurijuhti neid rahašeifi juurde juhatama. Juht otsustas aga põgeneda, ent sai ühelt Daltonilt kuuli kõhtu. Vennad leidsid raha ise üles, ent neid takistas seda valvanud turvamees, kes Daltonite pihta tule avas. Sellest heitunud vennad loobusid röövist ning põgenesid. Pettumustvalmistav rongirööv ei kahandanud nende indu järgmisteks suurteks vargusteks. Kuigi Daltonite tegevus kestis vaid kaks aastat, ümbritsesid vendi müüdid ja salapära ning neid süüdistati erinevates röövides üle kogu riigi – sageli alusetult.

Kuritöödega tegelenud Daltoni vendadest suri alles kõrges eas vaid Emmett, kes 1892. aastal 14 aastaks pokri pisteti ning pärast seda Los Angeleses rahulikku elu elama hakkas.