Mark Zuckerberg 2007. aasta veebruaris. Paljud investorid kartsid, et Zuckerberg on suurettevõtte juhtimiseks liiga noor.Foto: AP/Scanpix
Maailm
4. veebruar 2021, 07:15

MINEVIKUHETK | 4. veebruar: Harvardi ühiselamus sündis Facebook (2)

4. veebruaril 2004. aastal käivitas Harvardi ülikooli tudeng Mark Zuckerberg sotsiaalmeediasaidi Facebook. Algselt pidi see toimima Harvardi tudengeid ühendava portaalina, ent see kasvas maailma suurimaks sotsiaalmeediavõrgustikuks.

Zuckerbergil oli juba Harvardis vastuoluline kuulsus. Noormees oli suurepärane programmeerija, ent ta suutis probleeme tekitada. Aasta enne Facebooki lõi Zuckerberg veebilehe nimega FaceMash, kus tudengid said hääletada, milline kahest suvaliselt väljavalitud Harvardi naistudengist on atraktiivsem. Zuckerberg sattus selle tõttu peagi kooli administratsiooni ning naisõiguslaste gruppide pahameele alla. FaceMash, mis ei eksisteerinud kaua, ent oli väga populaarne, viis Zukerbergi järgmise etapini, milleks oli Harvardi üliõpilasi ühendav sotsiaalmeediakanal.

Kui Facebook Zuckerbergi ja tema toakaaslaste koostööl viimaks 4. veebruaril 2004 ilmavalgust nägi, osutus see äärmiselt edukaks. Vaid esimese 24 tunni jooksul liitus TheFacebook nime kandva saidiga üle tuhande Harvardi tudengi. Peagi hakkas see ka teistesse koolidesse levima ning aasta lõpuks oli Facebookil miljon kasutajat. Zuckerberg ise lahkus Harvardist ning asus portaali California peakontorist juhtima. 

Tänaseks päevaks on Facebookist kujunenud ülemaailmne ettevõte, kus töötab ligi 40 000 inimest. Facebooki sotsiaalmeediaportaali kasutab igakuiselt üle 2,4 miljardi aktiivse kasutaja. Vaatamata ettevõtet tabanud probleemidele ja kriitikale, domineerib Facebook jätkuvalt sotsiaalmeediaturgu.