Eddie Adamsi kuulus foto.Foto: AP/Scanpix
Maailm
1. veebruar 2021, 07:15

MINEVIKUHETK | 1. veebruar: šokeeriv foto elustas kriitika Vietnami sõja vastu (8)

1. veebruaril 1968. aastal jäädvustas ameeriklane Eddie Adams foto Lõuna-Vietnami kindralist, kes hukkab Vietnami ohvitseri. See pilt levis peagi kogu maailmas ning sai üheks sõjavastaseks ikooniks.

Associated Pressi fotograaf Eddie Adamsi foto kujutab momenti, kui Ameerika Ühendriikide liitlaste hulka kuulunud Lõuna-Vietnami kindral Nguyễn Ngọc Loan laseb kommunistlikule Viet Congi vastupanuorganisatsiooni ohvitserile Nguyễn Văn Lémile kuuli pähe. Văn Lém oli äsja tabatud ning ta hukati külmavereliselt keset Saigoni tänavat. Kõnealuse fotoga võitis Eddie Adams 1969. aastal Pulitzeri auhinna.

„Kindral tappis vietkongi, mina tapsin oma kaameraga kindrali. Liikumatud fotod on maailma võimsaim relv. Inimesed usuvad neisse, aga fotod võivad valetada, isegi manipuleerimata – neis sisaldub vaid pool tõde,“ kirjeldas Adams hiljem ajakirjas Time ikoonilist fotot, kahetsedes selle avaldatud mõju. „Mida oleksid sa ise teinud, kui sa oleksid tol palaval päeval samal ajal samas kohas kindrali asemel seisnud ning sa oleksid tabanud n-ö paha tüübi, kes oli ühe, kaks või kolm Ameerika sõdurit õhku lasknud? Seda foto ei räägi,“ selgitas Adams.

Eddie Adamsi fotoga samal ajal filmis intsidenti ka NBC kaameramees Võ Sửu. Kuigi pahameel tarbetu sõja vastu oli juba varem tugev, said foto ja videoklipp üheks tuntumaks sõjavastaseks ikooniks, mida USA rahvas kasutas Vietnami sõja kritiseerimiseks.