Venemaa välisministeeriumi esindaja Maria Zahharova.Foto: ITAR-TASS/Scanpix
Maailm
31. jaanuar 2020, 12:00

Vene välisministeeriumi esindaja sõnul on Tartu rahuleping kehtetu (75)

Venemaa välisministeeriumi esindaja Maria Zahharova avaldas neljapäeval toimunud pressikonverentsil seisukoha, et Tartu rahuleping on kehtetu ja kuulub ajalukku.

Maria Zahharova infotund avaldati kirjalikult Venemaa välisministeeriumi kodulehel. Naine teatas kõnes, et tal paluti kommenteerida Eestis toimuvat Tartu rahu 100. aastapäeva tähistamist. 

„Eesti kui riik, mis eksisteeris 1918. aastast 1940. aastani, kaotas rahvusvahelise subjekti staatuse Nõukogude Liiduga ühinedes ja Tartu rahuleping kaotas oma jõu, sest mõlemad allakirjutanud pooled kuulusid hiljem rahvusvahelise õiguse sama subjekti ehk Nõukogude Liidu alla. Lisaks ei kuulu lepe ÜRO rahvusvaheliste lepingute registrisse,“ lausus Zahharova.

„Teadaolevalt ei sea Hitleri-vastaste koalitsiooni (NSVL, USA, Suurbritannia) Teheranis, Jaltal ja Potsdamis saavutatud kokkulepped küsimuse alla Balti riikide astumist Nõukogude Liitu.“ Venemaa välisministeeriumi esindaja sõnul tõmbas sellele lõpliku joone alla Helsingis toimunud Euroopa julgeoleku- ja koostöökonverentsi lõppakt.

„Mitte nagu Venemaa (mis on NSVLi järglane), on tänane Eesti uus riik, mis loodi Nõukogude Liidu lagunemise tõttu, olles selle üks õigusjärglastest ning sellisena ka rahvusvahelise kogukonna poolt tunnustatud,“ selgitas Zahharova.

„Eelnevat arvesse võttes, on 1920. aasta Tartu rahuleping kehtetu ning kuulub ajalukku. Me oleme sunnitud oma ametlikku seisukohta kordama neile, kes rahulepingu aastapäeva tähistavad,“ lõpetas Vene välisministeeriumi esindaja Tartu rahuga seoses peetud sõnavõtu.