Nälja tõttu hukkus Leningradis tohutult inimesi.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
27. jaanuar 2021, 07:15

MINEVIKUHETK | 27. jaanuar: lõppes ebainimlik Leningradi blokaad (19)

27. jaanuaril 1944. aastal murdsid Nõukogude sõdurid lõplikult piiramisrõnga, mis kammitses Leningradi. Linna halvanud blokaad oli II maailmasõja üks kohutavam episood.

Blokaad algas 8. septembril 1941. aastal. Leningradi vallutamine oli osa Saksamaa Barbarossa plaanist, ent operatsioon ei kulgenud sugugi nii lihtsalt nagu natside väejuhatajad olid arvanud. Linnas lõksus olevad venelased suutsid moodustada stabiilse kaitsevõimekuse.

Esimene piiramisaasta kujunes linnaelanikele kõige rängemaks. 1942. aastal hukkus hinnanguliselt nälja, külma, haiguste ning vigastuste tõttu ligi 650 000 leningradlast. Iga päev veeti tänavatelt minema sadu surnukehi. Olukorda ei parandanud ka pidev sakslaste suurtükituli. Laadoga järve kaudu sai küll praamiga toiduaineid tuua ning elanikke linnast välja viia, ent see oli äärmiselt aeglane protsess. 

12. jaanuaril 1943. aastal suutsid Nõukogude väed piiramisrõngasse kitsa lõhe lüüa, mille abil õnnestus Laadoga lõunakalda kaudu paremini varustust ja toitu hankida, ent sellega polnud blokaad veel kaugeltki läbi. Möödus veel aasta kuni punaarmeel õnnestus tugeva rünnakuga sakslased taganema sundida. Piiramise ametlikuks lõpuks peetakse 1944. aasta 27. jaanuari. Blokaad kestis ligi 900 päeva ning selle käigus hukkus ainuüksi nälja tõttu rohkem kui miljon inimest.