Algse Cullinani teemandi identne koopia.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
26. jaanuar 2021, 07:15

MINEVIKUHETK | 26. jaanuar: Lõuna-Aafrikast leiti maailma suurim teemant

26. jaanuaril 1905. aastal avastati Pretoria lähedalt Cullinani kaevandusest suurim teemant, mis seni leitud.

Ennenägematult suur vääriskivi leiti Lõuna-Aafrikast Cullinani nr 2 kaevandusest. Veidi rohkem kui kümme aastat tagasi avastati samast piirkonnast eelnev rekordihoidja – Excelsiori teemant. Uus leid oli aga Excelsiorist kolm korda suurem. Cullinani teemant oli 10 cm pikk, 6,35 cm lai ja 5,9 cm sügav. See kaalus 621,2 grammi.

Kuigi algselt paigutati hiiglaslik teemant Johannesburgi panka, saadeti see peagi Londonisse. Kuna tegu oli väga väärtusliku esemega, kasutati selle tarnimiseks erimeetmeid. Kõigile teadaolevalt oli teemant detektiivide valve all, kes selle aurulaeva pardal Inglismaale suundusid. See oli aga pettemanööver ning laeval asuv vääriskivi oli võltsing. Tegelikult saadeti teemant Londonisse tavalise postipakiga.

Londonis müüki pandud teemant ei leidnud kaks aastat ostjat. 1907. aastal omastas selle 150 000 naela eest Transvaali koloonia valitsus, kes kinkis selle Inglismaa kuningas Edward VII-le. Monarh otsustas lasta teemandi mitmeks tükiks lõigata. Töö sooritasid Amsterdamist pärit vennad Asscherid, kes lõikasid teemandi üheksaks erineva suurusega tükiks, millest kaks on Briti kroonjuveelide osaks.