Kurjategijad kaaperdasid pagemise käigus trammi. The Illustrated London News kajastas sündmust sellise kunstniku loodud rekonstruktsiooniga. Foto: Wikimedia Commons
Maailm
24. jaanuar 2020, 11:19

TOTTENHAMI MÄRUL: kuidas kaks lätlast külvasid inglastesse juudiviha (6)

Neil päevil möödus 111 aastat Põhja-Londonis toimunud Tottenhami märulist ehk traagiliste tagajärgedega röövist, mis tekitas inglastes pikaks ajaks viha juutide, lätlaste, sotsialistide ja laiemalt immigrantide vastu.

Wikipedia teatel nimetatakse Tottenhami märuliks 1909. aasta 23. jaanuaril nimetatud kohas toimunud relvastatud röövi, mis päädis sellega, et politsei jälitas kurjategijaid kokku kaks tundi ja kümme kilomeetrit ning kurikaelad kõmmutasid korrakaitsjate suunas umbkaudu 400 lasku.

Kaks juudi rahvusest Läti immigranti, Paul Helfeld ja Jacob Lepidus, püüdsid röövida Schnurmanni kummitehase tööliste palgaraha. Kokku oli ebaõnnestunud röövil 23 ohvrit, kaks inimest neist said surmavalt ja paljud tõsiselt viga, viimaste seas seitse politseinikku. Kurjategijad sooritasid klaperjahi lõpus enesetapu.

Helfeld ja Lepidus olid Läti sotsialistliku partei liikmed ning tegelesid muuhulgas Venemaale revolutsioonilise kirjanduse smugeldamisega. Kuni 1907. aastani elasid mehed Pariisis Lepiduse venna Pauli juures, aga too sai surma, kui tahtis mõrvata Prantsusmaa presidenti Armand Fallières’i ja tema pomm enneaegselt plahvatas. Nii pagesid Helfeld ja Lepidus Põhja-Londonisse, kus neist said väikse Läti agitaatorite grupeeringu liikmed. Mõnd aega enne röövi töötas Helfeld ise Schnurmanni vabrikus.

Politseinike poolt tagaajamisel ülesnäidatud vaprus tõi kaasa kuningliku politseimedali loomise ning selle andmise mitmele klaperjahis osalenud korrakaitsjale.

Tagaajamise käigus hukkunud politseikonstaablile William Tylerile ja kümneaastasele süütule kõrvalseisjale Ralph Joscelyne’ile korraldati ühine matus. See tõi kohale poolest miljonist leinajast koosneva rahvahulga, teiste seas saatis oma tapetud kolleegi ära 2000 politseinikku.

Sündmuste tagajärjel kasvas londonlaste negatiivne suhtumine immigrantidesse ja ajakirjandus kajastas juhtunut juudivaenulikus toonis. Viha eeskätt Läti immigrantide vastu kasvas veelgi, kui nood 1910. aasta detsembris panid toime uue kuriteo – see kulmineerus sündmusega, mida läks ajalukku „Sidney tänava piiramise“ nime all ja mille käigus tapeti kolm politseinikku.