Esimesed Kruegeri purgiõlled.Foto: bcca.com
Maailm
24. jaanuar 2021, 07:15

MINEVIKUHETK | 24. jaanuar: müügile ilmusid esimesed purgiõlled

24. jaanuaril 1935. aastal müüdi Ameerika Ühendriikides esimest korda õlut, mis oli pakendatud plekkpurki.

19. sajandi lõpus oli konservikarpidesse pakendatud toit äärmiselt populaarseks saanud, ent alles 1909. aastal üritas Ameerika Konservikompanii esimest korda ka kesvamärjukest purki pista. Esimene katse läks aia taha ning ettevõte pidi ootama USAs kehtiva „kuiva seaduse“ lõppu, et uuesti proovida. 1933. aastal õnnestus luua sobiv purk, mis talus gaseeritud vedeliku rõhku. See oli seestpoolt kaetud spetsiaalse kihiga, mis välistas maitse rikkumise õlle ja metalli kokkupuutel tekkiva keemilise reaktsiooni tõttu.

Ameerika Konservikompanii sõlmis partnerluslepingu Gottfried Kruegeri pruulimiskojaga ning 24. jaanuaril 1935. aastal ilmusid esimesed 2000 purki kahte sorti humalavett januste Richmondi linna õllesõprade ette. Võinuks ju arvata, et mõte purgiõllest tundub tarbijatele alguses üsnagi pelutav, ent uus pakend osutus väga edukaks. 91% kasutajatest kiitis purgiõlle heaks, mistõttu algas peagi suurem tootmine. 

Kolme kuu jooksul võttis 80% USA turustajatest Kruegeri purgiõlled oma sortimenti, mis pruulikoja kiirelt riigi kolme suure õlletootja kõrvale viis. Peagi hakkasid ka konkurendid õlut purki villima ning aasta lõpuks oli riigis müüdud juba 200 miljonit õllepurki – see oli rahva jaoks lihtsam ja odavam viis õlut nautida. Purgiõlle toodang sai plahvatusliku tõuke II maailmasõja ajal, kui üle mere Euroopas viibivatele sõduritele massiliselt kesvamärjukest toimetati.

Eestis hakati purgiõlut tootma alles 20. sajandi lõpuaastatel.