Salapärane Volga Maniakk.Foto: pikabu.ru
Maailm
17. jaanuar 2020, 18:18

AJALOO VÕIKAMAD MÕRTSUKAD | Volga Maniakki pole suudetud siiani tabada (8)

Volga Maniakk on tuvastamata sarimõrvar, kes tappis aastatel 2011-2012 lausa 32 eakat naist. Mõrtsukas tegutses mitmes erinevas Venemaa linnas: Kaasanis, Nižni Novgorodis, Iževskis, Permis, Ufas, Samaras ja Uljanovskis. 

2011. aasta märtsist järgneva aasta septembrini toimusid Volga ja Uurali föderaalringkondades mitmed sarnased verdtarretavad kuritööd. Pooleteise aasta jooksul mõrvati Volga jõe piirkonnas 32 eakat üksikut naist vanuses 75-90 eluaastat, kes elasid kõik 1960ndate paiku ehitatud kortermajades ehk hruštšovkades. Uurijad usuvad, et tapmislaine korraldas üks isik, kes kirjeldas end ohvritele riigiametniku või sotsiaaltöötajana. Kuna kõik roimad toimusid linnades, mis asuvad Volga jõe lähistel, sai mõrtsukas kuulsaks kui Volga Maniakk.

Mehe esimesed kaheksa mõrva toimusid Kaasanis – uurijad usuvad, et ta käis sealkandis ka koolis. Maniakk üritas tolles linnas tappa küll üheksat naist, ent üks neist jäi ellu. Too ei suutnud kahjuks aga ründajat kirjeldada. Mehe välimuse kohta said uurijad infot alles tapmistelaine lõpus.

2012. aasta septembris ehk ühes tema viimases teadaolevas mõrvapaigas Ufa linnas jäi Maniakk turvakaamera vaatevälja. Kaamerasilm ei suutnud korralikult mehe nägu jäädvustada, ent sellele vaatamata suutsid ametivõimud luua arvutiprogrammi abil mehest ilmselt tõetruu portree. Meedia kirjeldas Volga Maniakki kui 20-35aastast kõhetut noormeest, kellel pole traditsioonilist slaavlase välimust.Uurijad on aastate jooksul spekuleerinud, et tegu võib olla rahvuselt udmurdi või tatarlasega.

Volga Maniakiks nimetatav tapja kasutas kõikide mõrvade puhul sarnast tehnikat. Enne korterisse sisenemist suutis ta tõenäoliselt tänu lihvitud valedele ja heale suhtlusoskusele ohvri usalduse võita. Mehe mõrvaviisiks oli ohvrite kägistamine erinevate esemetega, mis nende kodus parasjagu leidus – selleks sobis ka tavaline nöörijupp või lausa hommikumantli vöö. Kui ohvri eluküünal oli kustunud, asus Maniakk korterist väärisasju otsima. Kuigi ta sooritas igas mõrvapaigas ka varguse, ei uskunud uurijad, et pensionäride raha röövimine oli mõrtsuka jaoks esmatähtis.

2013. aastal lubasid võimud Volga Maniaki tabamiseni viiva info eest miljon rublat. Siiski ei viinud see mingite edusammudeni. 2017. aastal tõsteti see summa kolme miljonini. Samal ajal hakkasid uurijad levitama varianti, et mees võib olla vangis või pole enam elus. Volga ja Uurali föderaalringkondades on ka pärast 2012. aastat sarnaseid mõrvu toimunud, ent tõsiselt pole neid Volga Maniaki tagasitulekuga seostatud.