Sudu Bosnia ja Hertsegoviinas. Sarajevo on hetkeseisul Euroopa üks halvima õhukvaliteediga linnu.Foto: FEHIM DEMIR / EPA / SCANPIX
Maailm
16. jaanuar 2020, 18:13

FOTOD | OHTLIK SUDU: Rooma keelustas diiselautod, Balkanil saadetakse inimesi mägedele (29)

Lõuna-Euroopa tavatult soe talv ja sellega kaasnevad tuulevaiksed ilmad on muutnud elu suurlinnades põrguks. Paljudes Itaalia linnades, sealhulgas Roomas, on ohtlikult kehva õhukvaliteedi tõttu keelatud tipptunnil diiselautodega sõitmine, vahendab BBC.

Ka mootorratastele ja kaubikutele laienevad kasutuskeelud mõjutavad umbes miljonit masinat ja jäävad kehtima järgmiseks kolmeks päevaks ehk nädala lõpuni.

Rooma 13 õhukvaliteeti mõõtvast vaatlusjaamast vähemalt üheksas on viimasel ajal tuvastatud PM₁₀ saasteosakeste kogus üle lubatud piiri. PM₁₀ on ohtlik, sest selle osakesed on nii väikesed, et tungivad sügavale inimeste kopsukudedesse.

Sõidukikeelde on rakendanud ka Milaano, Torino ja Bologna linnaisad. Viimases mõõdeti hiljuti eriti kõrge õhusaaste hulk: 125 mikrogrammi PM₁₀ kuupmeetri õhu kohta. Itaalia seaduste kohaselt peaks maksimaalne piir olema 50 mikrogrammi kuupmeetris.

Ränk õhusaaste räsib ka teisi Lõuna-Euroopa riike, eriti Balkani poolsaart. Bosnia ja Hertsegoviinas on viimastel päevadel toimunud meeleavaldused ning pealinn Sarajevos on samuti hakanud teedel sõitvate autode arvu vähendama.

Sarajevo võimud on vastu võtnud ka tavatu otsuse langetada erinevate köisraudteede piletihindu, et linnarahvas saaks pageda mägedesse, kus õhk on puhtam.

Serbias on valitsus andnud elanikele suunise püsida võimaluse korral siseruumides ja kindlasti vältida füüsilisi tegevusi. Peaminister Ana Brnabici sõnul on praeguses kehvas õhukvaliteedis süüdi talvine kütteperiood ja vanad diiselautod. Pikemas plaanis plaanib Serbia valitsus hakata puhtama õhu nimel aktiivsemalt puid istutama.