Noor Ivan IV (paremal) pärast tsaariks kroonimist.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
16. jaanuar 2021, 07:15

MINEVIKUHETK | 16. jaanuar: Ivan Julm kroonis end esimeseks Vene tsaariks (2)

16. jaanuaril 1547. aastal toimus Ivan IV tsaariks kroonimine. Enne Ivani olid tiitlit kaudselt kasutanud ka tema isa ja vanaisa, ent lisanime Julm teeninud Vene valitseja võttis tiitli esimest korda ametlikult kasutusele.

1547. aastani oli kogu Venemaa valitseja ametinimetus suurvürst. Tiitli muutmise taga seisis asjaolu, et välismaailmas ei tõlgitud suurvürsti kuningaks, vaid vürstiks või suurhertsogiks. Selline olukord tekitas probleeme, ent uus tiitel tsaar tulenes ladinakeelsest sõnast caesar. See näitas, et tegu on kuningatega võrdse isikuga.

Juba kolmeaastasena Moskva suurvürstiks saanud Ivanil õnnestus 1547. aastal ametlikult valitsema asuda. 16. jaanuaril toimuski pikk kroonimistseremoonia, mille käigus sai 17aastasest noormehest tsaar. Siiski jäi ka eelnev tiitel kasutusse, ent mitte esmatähtsana. Ta nimetas end ise tsaariks ning ootas, et ka kõik teised tema puhul sama tiitlit kasutaksid. Pärast tseremooniat uskus Ivan tõenäoliselt ka ise, et ta krooniti valitsejaks jumala tahtel ning kogu Venemaa ja iga venelase saatus on tema kätes. Mehest sirgus aga tsaaririigi ajaloo vägivaldseim valitseja.