Johnny Cash Folsomi vanglas 1968. aastal. Foto: borntolisten.com
Maailm
13. jaanuar 2021, 07:15

MINEVIKUHETK | 13. jaanuar: Johnny Cash lindistas Folsomi vanglas kuulsa albumi (1)

13. jaanuaril 1968. aastal esines legendaarne USA kantrilaulja Johnny Cash Californias asuvas Folsomi vanglas. Kontsert ja sellega kaasnenud live-album tõid mehe depressioonist välja ning taaselustasid tema karjääri.

Vaatamata sellele, et Johnny Cash nägi välja kui lindprii ning laulis süngetel teemadel, polnud ta kunagi vahi alla sattunud – välja arvatud paar ärkamist kainestusmajas. Seega ei inspireerinud oma kogemused teda 1956. aastal kuulsat laulu „Folsom Prison Blues“ kirjutama. Pala oli Cashile iseloomulikult sünge alatooniga ning rääkis Folsomi vangla vahialusest, kes tappis Renos mehe, „et teda lihtsalt suremas näha“.

Kümme aastat pärast loo ilmumist oli kantrilegend täielikus madalseisus. Meest piinas alkoholism ning ravimisõltuvus, mis olid ulatuslikult tema tervist kahjustanud. Cashi hittlood olid teda vanglates väga populaarseks teinud, mistõttu hoidis ta paljudega neist kirjavahetust. Esmakordselt esines laulja Folsomi vanglas 1966. aastal kohaliku pastori soovitusel. Kaks aastat hiljem veenis ta plaadifirmat, et karjääri taaselustamiseks peavad nad lubama tal samas kohas live-albumi lindistada.

Cash tundis enda õlul suurt vastutust. Nädalaid enne esinemist harjutas mees palavikuliselt esitamisele tulevaid lugusid, sest ta tahtis hea šõu korraldada. Cash õppis ära isegi laulu, mille oli kirjutanud üks Folsomi vahialune. 13. jaanuaril 1968 toimuski vanglakontsert. Kuulajatele ning ka esinejatele olid seatud karmid piirangud, ent see ei takistanud kumbagi osapoolt. Vangide tekitatud lärm ja joovastus innustas ka Cashi, mis viis erakordselt elujõulise kontsertlindistuseni, mis koosnes 19 palast. Album sööstis ilmudes kohe USA muusikaedetabelite tippu ning Johhny Cash oli taaskord muusikamaailma kuumim nimi. Ikooniline esinemine Folsomis viis Cashi vangide südameisse ning sidus teda ka tulevikus Ameerika vanglasüsteemiga ning sealse olukorra parandamisega.