Üks paljudest illustratsioonidest, mis kujutavad Caesarit Rubico jõge ületamas.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
10. jaanuar 2021, 07:15

MINEVIKUHETK | 10. jaanuar: Julius Caesar ületas sõjaväega Rubico jõe (1)

10. jaanuaril 49. aastal eKr ületas Rooma vabariigi väejuht ja endine konsul Julius Caesar Rubico jõe. See märkis Rooma kodusõja algust, kus Caesaril tuli võidelda Pompeius Suure ja senati sõjaväega.

Prokonsul Gaius Julius Caesar suundus 58. aastal sõjaväega Galliasse, et sealsete hõimude seas Rooma võim maksma panna. Eelnevalt oli kuulus väejuht sõlminud kahe mõjuvõimsa roomlasega – Gnaeus Pompeiuse ja Marcus Crassusega – poliitilise liidu ehk triumviraadi, millega koondus kogu võim Rooma vabariigis de facto nende kätte. 

Aastakümnendi lõpuks oli Caesar Rooma ülemvõimu laiendanud üle Kesk-Euroopa ning teinud kaks vallutusretke ka Britanniasse. Ent poliitiline olukord Roomas oli muutunud. Crassuse surm 53. aastal ning Pompeiuse süvenev poolehoid senatile viis triumviraadi lagunemiseni. Senat otsustas, et Caesar peab Rooma naasma ning vägede juhtimisest loobuma. Mees ei tohtinud naasta sõjaväe eesotsas üle Rubico jõe, mis märkis Itaalia põhjapiiri.

Caesar naasis, ent koos vägedega. Ta ületas 49. aasta jaanuaris (tõenäoliselt 10. kuupäeval) Rubico ning lausus kuulsaks saanud sõnad „alea iacta est“ ehk „liisk on langenud“. Järgnes üle nelja aasta kestnud kodusõda, kus Caesari vastaseks oli tema endine liitlane Pompeius Suur. 

45. aasta märtsis õnnestus väiksema armeega Caesaril tänu hiilgavale sõjataktikale Munda lahingus võit saavutada. Sellega lõppes kodusõda ning konkurentsitu poliitilise mõjuvõimuga Caesar naasis diktaatorina Rooma.