Veider juhtum heinamaalFoto: Illustratsioon: Ott Vallik
Eesti
10. jaanuar 2020, 11:40

Uskumatu, aga tõsi: lendavad sipelgad ründasid noormehe käharpead (1)

Ajakirja Eesti Ajalugu sari „Vana kuld“ toob lugejateni katkeid ajakirjandusest, mis ilmunud ammusel ajal ning ehk unustuste hõlma vajunud, ent väärivad taas meeldetuletamist. Seekord katkend Sakalast (6. august 1931).

Mõnel pool maal on moodi läinud, et noormehed lasevad juuksed hästi suureks kasvada ja siis suvel heinamaal ja muu töö juures ei kanna mingit pääkatet. Väga ilus muusikakunstniku juuksestik oli muuseas ühel perepojal Navesti jõe lähedal.

Mineval neljapäeval oli too perepoeg ühes teistega heinateol. Äkki perepoeg märkas pisikesi tiivulisi loomakesi oma pea kohal lendavat. Sääsed, arvas ta. „Kurrat, need polegi ju sääsed, vaid lendavad sipelgad,“ ütles noormees, olles paar kallaletikkujat pihku saanud.

Sipelgad olid käharpää maandumispaigaks valinud ja nagu kiuste kõik tahtsid just juukste sisse tükkida. Noormees jooksis jõkke. Kastis pää mitmed korrad vee alla, puristas, sülitas ja kratsis kõigi kümne küünega tiivulisi sipelgaid juukstest välja.

Nii vabaneski lõpuks kaela langenud nuhtlusest. Ent järgneval hommikul leidis perepoeg, et tema ilusad käharjuuksed on sadatmoodi sasis ja sama raske neid lahti arutada kui Cordiuse sõlme. Päälekauba veel sipelgaraipeid täis. Noormees otsustas Cordiuse sõlme läbi raiuda: laskis endal juuksed maha ajada.