Niks.Foto: Heidi Luik
Eesti
10. jaanuar 2020, 11:40

LEID MAAPÕUEST: saetud otstega luu ehk lõngaviiul

Ajakiri Eesti Ajalugu tutvustab igas numbris üht leidu Maarjamaa maapõuest. Seekord toome teieni sellise aarde...

Järvamaal Mustla-Nõmme külas leiti 2019. aastal taluõuel maad kaevates luu, mille otste lähedale on tehtud kaks auku. Ese on valmistatud kitse või lamba pöialuust ja luu otsad on ära saetud nii, et on saadud õõnes 10 sentimeetri pikkune toruke. Aukude juures on näha, et kasutamisel on mingi nöör või niit nende serva soone kulutanud.

Selliseid esemeid on leidunud ka muuseumide etnograafilistes kogudes. Tavaliselt on need puidust ning nende kummagi otsa lähedale on tehtud sisselõige, milleni ulatub pulgakese otsa puuritud õõs. Vahel on puupulga asemel kasutatud toruluud. Kuna luu keskel on loomulik üdiõõs, ei olnud sisselõigete tegemine vajalik, piisas vaid luuseina aukude puurimisest. Selliseid aukudega pulgakesi kasutati abivahendina linase lõnga kerimisel, et see läbi peopesa joostes kätt katki ei sooniks. 

Keritav lõng jooksis pulgakese ühest otsast sisse, kulges läbi augu diagonaalselt mööda pulga külge teise auguni ja sealt teise otsa kaudu välja. Pikka aega kasutatud pulgakestel on aukude vahele sooned kulunud, sest linane niit on tugev – seetõttu vajaski käsi kerimisel kaitset.

Väikesel tööriistal on olnud erinevaid nimetusi, kõige tavalisem neist on „niks“, kuid tuntud olid need esemed ka lõngaviiuli, linaviiuli või nikatsi nime all.

Leid: Tallinna Ülikooli arheoloogia teaduskogu