Foto: Priit Simson/Ekspress Meedia
Eesti
10. jaanuar 2020, 00:01

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas esimene Eesti purjekas ookeani ületas (1)

Esimesena Eesti purjelaevadest sõitis üle Atlandi ookeani 1870. aastal Heinaste mehe Jüri Veide 248 netoregistertonnine kolmemastiline kuunar Georg. Heinastes männipuust (kaared tammest) ehitatud laev suutis järelikult oma lastiruumi mahutada vähem kui 700 kantmeetrit kaupa, kui oma esimesele reisile läks. Laeva kapteniks oli rootslane Olof Olsson, madrused olid eestlased. 

Mindi Riiga, et sealt Londonisse toimetamiseks metsamaterjali peale võtta. Inglismaal lootis Olsson saada kasuliku laadungi: rajati merekaablit Lõuna-Ameerikasse ja laevad muudkui vedasid kaablirulle üle ookeani.

Paraku polnud Olssonil kaugsõidukapteni õigusi. Tal tuli Londonis end koolitada ja eksamid teha. Paberid käes, mindi 1870. aastal kaablikoormaga Montevideosse, kuhu jõuti 9. augustil. Sealgi elati mitu kuud ja tagasi Euroopasse jõuti alles 1871. aasta 4. märtsil.

Vahepeal levisid Eestis kuuldused, et küllap on nii kaua kodust eemal viibiv Georg hukkunud. Veide kiskus endal karvu peast, et miks ometi ta võõrale rootslasele oma laeva käsutada andis. Olsson vedas sel ajal rahulikult Bordeaux'st veini Saksamaale.

Alles pärast seda purjetas laev Riia kaudu kodusadamasse ja kaptenil oli omanikule üle anda paks rahapakk. Kauaks ei lastud Georgi Heinastesse jääda. Mõni päev oldi maal ja juba tuli põrutada Riiga, et sealt Inglismaa tarvis linalaadung peale võtta.