Louis Daaguerre'i kuulus jäädvustis. Kingapuhastajat ja tema klienti võib näha fotol all vasakus nurgas.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
9. jaanuar 2021, 07:15

MINEVIKUHETK | 9. jaanuar: inimene jäädvustati esmakordselt fotole (3)

9. jaanuaril 1838. aastal tegi prantslane Louis Daguerre Pariisi tänavast ülesvõtte. See oli esimene foto maailma ajaloos, mis kujutas inimest.

Fotograafia teerajaja Louis Daguerre kasutas foto tegemiseks pildistusviisi, mida nimetatakse dagerrotüüpiaks. See on algeline fotografeerimisviis, mille käigus tekib kujutis joodiaurus valgustundlikuks muudetud hõbetatud vaskplaadile.

Daguerre tegi ülesvõtte Pariisis asuvast Boulevard du Temple'ist. Fotol kujutatud tänav näib tühi, ent see on ääretult pika säriaja tulemus – aparaat ei suutnud jäädvustada liikuvaid sõidukeid ega jalakäijaid.  Säriaja pikkus oli umbes seitse minutit. Fotol on näha aga kahte inimest, kes foto tegemise ajal järelikult piisavalt kaua paigal seisid. Nendeks on mees, kes laseb oma kingi puhastada ning kingapuhastaja ise. Kaks meest on esimesed isikud ajaloos, kes fotole jäädvustati.

Avalikult läks dagerrotüüpia kasutusse 1839. aastal ning levis peagi üle Euroopa ja leidis suurt kõlapinda ka Ameerikas. Järgneval 20 aastal oli see levinuim fotografeerimisprotsess. Odavamate fotoprotsesside ehk negatiiv-positiivmenetluste kasutuselevõtuga pidi dagerrotüüpia taanduma, ehkki selle kujutis oli uutest variantidest teravam.