Äsja vahistatud Joaquin „El Chapo“ Guzman 2016. aasta jaanuaris.Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
8. jaanuar 2021, 07:15

MINEVIKUHETK | 8. jaanuar: Mehhiko võimud tabasid kurikuulsa narkoparuni

8. jaanuaril 2016. aastal õnnestus Mehhiko võimudel tabada kurikuulus narkoparun Joaquin „El Chapo“ Guzman, kelle kuritööd ja mõjuvõim oli võrreldav Pablo Escobariga.

Juba lapsena narkokaubandusega seotud olnud Joaquin Guzman juhtis Mehhiko jõukaimat ja võimsaimat kuritegelikku ühendust – Sinaloa narkokartelli. Esimest korda langes mees vangi 1993. aastal, ent ta juhtis kartelli tegevust ka trellide taga ning elas vanglapersonalile altkäemakse andes luksuslikku elu. Kui Mehhiko ülemkohus soovis teda USAsse saata, põgenes mees 2001. aastal vanglast end pesukärus peites.

„Jupatsi“ hüüdnime teeninud mees jätkas karmi käega julma Sinaloa kartelli juhtimist, kuni ta 2014. aastal teist korda arreteeriti. Guzman paigutati kõrgeima turvatasemega vanglasse, ent ta põgenes ka sealt veidi rohkem kui aasta pärast vahistamist. Tema jaoks oli vangla alla ehitatud pikk tunnel, mille rajamine nõudis tõenäoliselt palju aega ja raha. Guzmani teistkordne põgenemine oli Mehhiko president Enrique Pena Nietole suureks häbiplekiks ning too seadis narkoparuni tabamise enda peamiseks eesmärgiks.

2016. aasta jaanuaris ehk ligi kuus kuud hiljem korraldasid võimud suuroperatsiooni käigus haarangu Guzmanile kuuluvale majale, ent tollel õnnestus mööda tunnelit põgeneda ning varastatud autoga minema sõita. Peagi õnnestus võimudel narkoparun siiski tabada. Mehhiko valitsus otsustas eelnevate vigade paranduseks Sinaloa narkokartelli juht USAsse saata, mis 2017. aastal juhtuski. Talle määrati eluaegne vanglakaristus. Guzmani hoitakse hetkel Colorados asuvas ADX Florence kinnipidamisasutuses, kus ta on turvatuim vang.