Foto: Tõnu Noorits / Liivimaa Kuller / Õhtuleht arhiiv
Eesti
8. jaanuar 2020, 00:02

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Mart Laar peaministriametist tagasi astus (3)

Kui Mart Laar 8. jaanuaril 2002 punkt kell 11.18 teatas valitsuse istungil, et astub peaministriametist tagasi ja sõidab kohe Kadriorgu sellest presidendile teatama, ei üllatanud see kohalolnuid. Kuigi Laari avaldus tähendas ühtlasi ka seda, et oma koha kaotavad kõik ministrid. Lohutuseks saavad nad kuue kuu palga ilma, et peaksid kõrtki kõrre peale tõstma. Tõsi, seda raha näevad nad vaid siis, kui ministriametist pääsedes riigikokku ei lähe. 

Valitsusliikmetel polnud muidugi üllatuseks põhjust. Laar oli juba eelmise aasta 19. detsembril riigikogule teatanud, et lahkub just nimelt 8. jaanuaril. Kellaaega ta küll ei öelnud. 

Lahkumismõtte tõi Laarile Reformierakonna lahkumine Tallinna koalitsioonist, mis viis seal võimule Keskerakonna.

„Minu esimene mõte oli kohe tagasi astuda,“ ütles Laar riigikogule. „Kuid sel hetkel olnuks see vastutustundetu.“ Talle olevat tähtis, et esmalt võetakse vastu riigieelarve. „Nüüd on see tehtud ja ma olen oma otsustes vaba! Eesti ei vaja valitsust, mis on usalduse puudumisel teovõimetuks muutunud ning kus tegeletakse partnerite vastu suunatud valimiskampaaniaga,“ nentis Laar, kelle meelest viiks juhtunu vastuolude ja skandaalideni, mis ohustaksid Eesti olulisi eesmärke – lõpetada kõnelused Euroopa Liiduga ja saada kutse NATOsse.

Täppi läks Laari ennustus, et järgmiseks peaministriks saab Siim Kallas.