Howard Carter (vasakul) 1924. aastal Tutanhamoni säilmeid uurimas.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
3. jaanuar 2021, 07:15

MINEVIKUHETK | 3. jaanuar: Briti arheoloog avastas vaarao Tutanhamoni sarkofaagi

3. jaanuaril 1924. aastal leidis Briti arheoloog Howard Carter koos oma meeskonnaga viimaks vaarao Tutanhamoni sarkofaagi. Hauakambri olid nad leidnud juba kaks aastat varem.

Kui Carter 1891. aastal esmakordselt Egiptusesse saabus, olid juba paljud iidsete valitsejate viimsed puhkepaigad avastatud. Siiski polnud leitud võrdlemisi vähetuntud ning teismelisena siitilmast lahkunud Tutanhamoni hauakambrit. Pärast I maailmasõda pühendus inglasest arheoloog täielikult 18. dünastiast pärineva noore vaarao matmispaiga otsimisele. 

Carter ja tema meeskond leidsid Kuningate Orust vaarao Ramses VI hauakambri sissekäigu lähedalt trepi, mis viis rusude alla peidetud matmispaigani. 26. novembril 1922. aastal astusid arheoloogid Howard Carter ja lord Carnarvon viimaks ääretult hästi säilinud hauakambrisse.

Mehed alustasid kohe ettevaatlike kaevetöödega, mille käigus uuriti põhjalikult neljast ruumist koosnevat kambrit. Carteri meeskond avastas sealt tuhandeid ajalooliselt hindamatu väärtusega esemeid. Suurima leiu tegi Carter 1924. aasta esimesel nädalal – see oli muidugi kivist sarkofaag, mis sisaldas kolme üksteise kõrvale asetatud kirstu. Viimases kirstus, mis oli valmistatud kullast, puhkas noore vaarao Tutanhamoni muumia. See oli seal lebanud üle 3000 aasta.