Murtud venelased pidid 1905. aasta alguses Port Arturi Jaapani vägedele loovutama.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
2. jaanuar 2021, 07:15

MINEVIKUHETK | 2. jaanuar: Vene vägede poolt hõivatud Port Artur alistus jaapanlastele

2. jaanuaril 1905. aastal alistus Vene keisririigi sõjavägi Port Arturis jaapanlastele. See oli esimene mitmest rängast kaotusest, mis venelastele Vene-Jaapani sõjas osaks sai.

1904. aasta veebruaris korraldas Jaapani sõjavägi Hiinas asuvale venelaste mereväebaasile Port Arturile üllatusrünnaku. Pealetungi põhjuseks olid poliitilised erimeelsused – Venemaa ei nõustunud Jaapani plaaniga jagada Mandžuuria ja Korea mõjusfäärideks. Jaapan oli Vene vägede vastu edukas, eriti seetõttu, et viimased alahindasid idapoolse vastase sõjalist potentsiaali.

Jaapani mereväe eesotsas oli admiral Heihachiro Togo, kelle juhtimisel langeski Port Artur järgneva aasta jaanuaris jaapanlaste kätte. See oli venelastele suureks, ent mitte viimaseks hoobiks. Nad said järgnevatel kuudel alahinnatud vastaselt veel mitu korda lüüa – märtsis Shenyangis ja mais Tsushima saarte lähedal. Need kolm kaotust veensid Vene keisririiki, et edasine vastuhakk Jaapanile Ida-Aasias on lootusetu. 1905. aasta septembris vahendas USA president Theodore Roosevelt Vene ja Jaapani vahel sõlmitud rahuläbirääkimisi, mis kulmineerusid Portsmouthi rahulepinguga.

Jaapan väljus sõjast täieliku võitjana – riigist sai esimene modernse aja suurvõim, mis ei asunud läänemaailmas. Venemaa saamatu tegutsemine sõja ajal ning sellest tekkinud raskused kodumaal viisid 1905. aasta revolutsioonini.