Vasakul Jüri Ratas 2006. aastal, kui ta kutsuti presidendi vastuvõtule värske Tallinna linnapeana. Paremal tema (vähemalt kaheks aastaks) viimane vastuvõtu väisamine tänavu. Ratase kaaslaseks on läbi aastate olnud ikka abikaasa Karin.Foto: Kalev Lilleorg; Arno Mikkor / Vabariigi presidendi kantselei
Poliitika
27. detsember 2019, 12:07

AJALOOLINE GALERII | Millal jäi Jüri Ratasel viimati presidendiball väisamata? (216)

Peaminister Jüri Ratas nentis Õhtulehele antud usutluses, et tuleva aasta 24. veebruaril teda traditsioonilisel presidendi vastuvõtul ei näe, sest ta eelistab veeta aega pereringis. Vähemalt sel sajandil pole kunagi Eesti peaminister vabariigi sünnipäeva pidulikust vastuvõtust eemale jäänud – vaevalt et ka 90ndatel. Küll aga on oma tipp-poliitiku karjääri jooksul korra varem jäänud Ratasel „pingviinide paraadil“ osalemata.

Ratas tutvustas Õhtulehe antud intervjuus oma plaane tuleva aasta 24. veebruariks. Presidendi vastuvõtt nende sekka ei kuulu. „Ma olen seda ka presidendile öelnud. Siis on koolivaheaeg ning pärast kohustusi Vabadussõja võidusamba juures ja kui paraad on tervitatud, lähen ja olen ma perega. Eestist natuke eemal,“ rääkis peaminister.

Varem on Ratas vaid ühel korral jäänud vabariigi aastapäeva traditsioonilisest tippsündmusest eemale: juhtus see 2010. aastal, kui ta oli riigikogu aseesimees. Nimelt osales Ratas parlamendi esindajana kell kaks päeval Tallinnas Jüriöö Pargis toimunud vabariigi aastapäeva tähistamisel. President Toomas-Hendrik Ilvese vastuvõtt algas aga juba kell kuus ning seda Tartus. Ilmselt ei hakanud Ratas toona Tallinnast Taaralinna tõttama – vähemalt ei leia teda ühegi Vanemuises tehtud foto pealt.

Muidu on Ratas ka tiheda graafiku kiuste ikkagi presidendi vastuvõtul käinud – näiteks sel aastal tõttas ta juba kell üheksa õhtul pidulikult sündmuselt minema ja otse eralennukile, et jõuda Sharm El Sheikhi Euroopa Liidu ja Araabia Liiga tippkohtumisele.

Ratas jättis osalemata ka tänavusel 20. augusti presidendi vastuvõtul Kadrioru lossi roosiaias. Ka siis tõi peaminister vabanduseks soovi tähistada Eesti iseseisvuse taastamise päeva perega.