Dostojevski hukkamisotsust reaalselt täide ei viidud. Siiski pidi ta seisma laskeüksuse ees.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
22. detsember 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 22. detsember: Fjodor Dostojevski pääses hukkamisest

22. detsembril 1849. aastal viidi kuulus Vene kirjanik Fjodor Dostojevski valitsusevastase tegevuse süüdistusega laskeüksuse ette. Surmaotsus muudeti aga ootamatult ümber pagenduseks.

Fjodor Dostojevski mõisteti 16. novembril 1849. aastal surma, kuna ta oli väidetavalt võtnud osa Vene tsaaririiki kahjustavast tegevusest. Nimelt süüdistati teda läänemeelse kriitiku Vissarion Belinski tööde lugemises ning erinevate võimude poolt keelatuks kuulutatud kirjatööde levitamises.

Salaja ka ise romaane kirjutanud mees juhiti kinnisilmi 22. detsembril surmaotsuse täideviimiseks laskekomando ette. Viimasel hetkel otsustas tsaar Nikolai I Dostojevski karistust leevendada ning ta saadeti hoopis Siberisse eksiili. Sealses töölaagris veetis kirjanik neli aastat. Võimud vabastasid Dostojevski 1854. aastal, misjärel töötas ta Mongoolia rindel sõdurina. Seal abiellus ta lesknaisega ning naasis viimaks 1859. aastal Venemaale.

Mitme lähedase surm ning enda juhitud ajakirja ebaõnnestumine viisid Dostojevski halba eluperioodi. Ta oli võlgades, mida pidev mängurlus sugugi ei leevendanud. Siiski avaldas Dostojevski 1866. aastal oma tippteose „Kuritöö ja karistus“. Koos uue naisegi põgenes kirjanik järgneval aastal võlausaldajate eest Euroopasse, ent naasis pärast ülipopulaarseks osutunud „Kurjade vaimude“ ilmumist Peterburi. Seal ta ka 1881. aastal suri.